E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26672
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kavējuma naudas lielums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūnijā, 2022
Marina

Daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieki ir apvienojušies biedrībā, un dzīvokļu īpašnieku biedrības kopsapulcē tika pieņemts lēmums par 0,5% kavējuma naudu par katru nokavēto dienu, neapmaksājot rēķinu par komunālo maksājumu un mājas apsaimniekošanu līdz norādītajam datumam. Vai likums nosaka kavējuma naudas maksimālo apmēru, ko var piemērot par iekavētiem komunāliem maksājumiem (jo šis biedrības kopsapulcē pieņemtais 0,5% ir ļoti augsts kavējuma naudas procents)?

A
atbild:
30. jūnijā, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 5. pants noteic, ka dzīvojamās mājas pārvaldīšanas nodrošināšana ir dzīvojamās mājas īpašnieka pienākums. Daudzdzīvokļu māju kopīpašniekiem saistošs ir apsaimniekošanas līgums, kas tiek noslēgts dzīvokļu īpašnieku kopības vārdā, un saskaņā ar likumu tas ir saistošs arī tiem dzīvokļu īpašniekiem, kuri nav noslēguši individuālu līgumu. Apsaimniekošanas līguma noteikumus pieņem, ievērojot Dzīvokļa īpašuma likumā noteikto balsu skaitu par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanu, un tie ir saistoši ikvienam dzīvojamās mājas kopīpašniekam.

Civillikuma 1765. pants noteic, ka procentu apmērs cieši jānosaka aktā vai darījumā. Ja tas nav darīts, kā arī tajā gadījumā, ja likums nosaka aprēķināt likumiskos procentus, tas ir, seši procenti no simta gadā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas