E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26649
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Publiskās telpas audio un video novērošana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. jūnijā, 2022
vairis

Kaimiņam domofonā ir iebūvēta kamera un balss ierakstīšana. Kad kamera nedarbojās, katru reizi tā balss fiksēja, kad mēs ar meiteni gājām garām. Tagad kamera atkal strādā, un vienīgie, kas iet garām kamerai, esam mēs, nevienam citam tur pat iet nevajag. Es nesaprotu, kāpēc viņš lasa personīgos datus par mums. Video, audio ieraksts? Es neesmu devis nekādu atļauju tam. Kā man rīkoties, lai kamera tiktu noņemta? Balstoties uz manām tiesībām, jo filmē tikai mani? Manas durvis ir tieši aiz viņa durvīm, pēdējās durvis. Ko man darīt, ja nevēlos, lai viņš dzird manas privātās sarunas? Kā man soli pa solim ir jārīkojas, lai aizsargātu savas tiesības uz personīgo dzīvi?

A
atbild:
14. jūlijā, 2022

Fizisko personu datu apstrādes priekšnosacījumus reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679 un Latvijas nacionālie tiesību akti. Regula nosaka: lai datu apstrāde būtu atbilstoša regulai, ir jābūt datu apstrādes tiesiskajam pamatam, mērķim u. c. (5. pants).

No jūsu jautājuma izriet, ka audio/video fiksācija notiek dzīvojamās mājas kāpņu telpā, tādējādi sākotnēji jānoskaidro, vai attiecīgais dzīvokļa īpašnieks ir saņēmis dzīvokļu īpašnieku kopības piekrišanu (lēmumu) par šādu datu apstrādes veikšanu. Bez minētā (ja šāds lēmums ir un datu apstrāde ir tiesiska) Regula paredz, ka pirms ieiešanas videonovērošanas zonā datu subjektam ir sniedzama Regulas 13. pantā paredzētā informācija (t. i., datu subjekts ir jāinformē par to, ka šāda datu apstrāde notiek, un jāsniedz informācija par minēto apstrādi). Informācijas nesniegšana jau ir datu apstrādes pārkāpums.

Tādējādi sākotnēji jums būtu jāvēršas pie kaimiņa ar oficiālu pieprasījumu pārtraukt prettiesisku datu apstrādi (pārtraukt audio un video datu fiksāciju). Ja attiecīgas datu apstrādes pārzinis (jūsu kaimiņš) jūsu pieprasījumu nepilda, jums ir jāvēršas Datu valsts inspekcijā ar motivētu iesniegumu par jūsu personas datu apstrādes pārkāpumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas