E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26643
Lasīšanai: 2 minūtes

Nodokļu piemērošana darbinieka darba samaksai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. jūnijā, 2022
Eduards

Labdien! Vai darba devējam, izmaksājot algu un atvaļinājuma naudu, nodokļu aprēķins ir jāveic atsevišķi, vai arī darba devējam ir tiesības saskaitīt algas apmēru kopā ar atvaļinājuma naudas apmēru un atvilkt nodokli no visas summas kopā?

A
atbild:
30. jūnijā, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Taksācijas periods algas nodokļu aprēķinam ir viens mēnesis. To nosaka likuma  “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 3. panta pirmā daļa: “Ar nodokli tiek aplikts iekšzemes nodokļa maksātāja taksācijas perioda (kalendārā gada) apliekamo ienākumu apjoms. Algas nodokļa objekts ir maksātāja mēneša apliekamie ienākumi. Ar nodokli apliek mikrouzņēmuma ieņēmumu daļu atbilstoši Mikrouzņēmumu nodokļa likumam.”

Ja, piemēram, darbinieks  konkrētajā mēnesī ir gan veicis darbu, gan tam ir piešķirta atvaļinājums daļa, tad darba devējs par šo laiku aprēķina gan darba samaksu un piemēro nodokļu aprēķinu, gan  atvaļinājuma naudu un tai piemēro nodokļu aprēķinu. Jāņem vērā, ka saskaņā ar Darba likuma 69. panta ceturto daļu darbiniekam  ir tiesības saņemt atvaļinājuma naudu pirms došanās atvaļinājumā, ja vien viņš pats nav rakstveidā lūdzis darba devējam atvaļinājuma naudu izmaksāt nākamajā darba samaksas reizē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas