E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26584
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kad iespējama ieslodzītā elektroniskā uzraudzība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2022
Roberts

Labdien! No 2021. g. 24. marta izciešu sodu ieslodzījuma vietā pēc KL 218. p. 2. d. un 195. p. 3. d. Kad varu lūgt mainīt pakāpi un atbrīvošanu ar elektronisko aproci? Kur varētu atrast jauno likumu (no 01.01.2022.) un saistošos dokumentus?

A
atbild:
29. jūnijā, 2022
Sandis Zellis
jurists

Atbilstoši Krimināllikuma 61. panta trešajai prim daļai pieteikties uz elektronisko uzraudzību notiesātais var, kad faktiski ir izcietis:

1) ne mazāk kā vienu trešdaļu no noteiktā soda par mazāk smagu noziegumu;

2) ne mazāk kā pusi no noteiktā soda, ja tas piespriests par smagu noziegumu, kā arī ja notiesātais ir persona, kas agrāk bijusi notiesāta ar brīvības atņemšanu par tīšu noziegumu, un sodāmība par šo noziegumu nav noņemta vai dzēsta;

3) ne mazāk kā divas trešdaļas no noteiktā soda, ja tas piespriests par sevišķi smagu noziegumu, kā arī ja notiesātais ir persona, kas agrāk bijusi nosacīti pirms termiņa atbrīvota no soda un no jauna izdarījusi tīšu noziegumu neizciestās soda daļas laikā;

4) ne mazāk kā divdesmit četrus gadus no brīvības atņemšanas soda, ja notiesātais ir persona, kurai piespriests mūža ieslodzījums.

Atbilstoši Latvijas Sodu izpildes kodeksa 79.2 panta pirmajai daļai notiesātajam ar iesniegumu par atbrīvošanu no soda izciešanas nosacīti pirms termiņa, tai skaitā ar elektroniskās uzraudzības noteikšanu, jāvēršas pie brīvības atņemšanas iestādes priekšnieka.

Konkrētajā gadījumā kvalifikācijas ziņā smagākais sods Jums ir piemērots saskaņā ar Krimināllikuma 195. panta trešo daļu, kas paredz brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz divpadsmit gadiem. Atbilstoši Krimināllikuma 7. panta piektajai daļai šāds noziedzīgais nodarījums ir uzskatāms par sevišķi smagu noziegumu. Līdz ar to Jums būs tiesības uz pirmstermiņa atbrīvošanu ar elektronisko uzraudzību, kad būsiet izcietis ne mazāk kā divas trešdaļas no Jums noteiktā soda. Jums piemērotās brīvības atņemšanas ilgums nav zināms, tādēļ precīzu datumu nav iespējams norādīt.

Abi minētie likumi ar aktuālajām redakcijām ir pieejami portālā likumi.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas