E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26574
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Darba līgumā nolīgtā samaksas laika ievērošana darba devējam ir saistoša

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2022
Indra

Labdien! Vai ir kāds likums, kas mani kā darba ņēmēju aizsargā, ar kuru varu vērsties pie darba devēja, ja nesaņemu algu līguma noteiktajā datumā? Algas datums līgumā noteikts līdz 15. datumam, bet darba devējs, ja ir noskaņojums, pārskaita to tikai nākamajā dienā, ar atrunu, ka konta limits pārsniegts, izmaksājot algas citiem.

A
atbild:
29. jūnijā, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 40.panta otrās daļas 6.punkts nosaka: noslēdzot darba līgumu, tajā cita starpā norāda darba samaksas apmēru un izmaksas laiku. Ja darba samaksas izmaksas laiks un vieta nav ietverti  darba līgumā, to saskaņā ar DL 55. panta otrās daļas 3. punktu nosaka iekšējos darba kārtības noteikumos.

Savukārt DL 69. pants noteic, ka darba devējam ir pienākums izmaksāt darba samaksu ne retāk kā divas reizes mēnesī, ja darbinieks un darba devējs nav vienojušies par darba samaksas izmaksu reizi mēnesī.

Ja darba samaksas izmaksas diena sakrīt ar nedēļas atpūtas dienu vai svētku dienu, darba samaksu izmaksā pirms attiecīgās dienas. Samaksu par atvaļinājuma laiku un darba samaksu par līdz atvaļinājumam nostrādāto laiku izmaksā ne vēlāk kā vienu dienu pirms atvaļinājuma. Pēc darbinieka rakstveida pieprasījuma samaksu par atvaļinājuma laiku un darba samaksu par laiku, kas nostrādāts līdz atvaļinājumam, var izmaksāt citā laikā, bet ne vēlāk kā nākamajā darba samaksas izmaksas dienā.

Darba samaksa un ar to saistītās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ir pirmās kārtas maksājumi, ko veic darba devējs.

Tādējādi, ja darba līgumā darba samaksas izmaksas laiks ir nolīgts, darba devējam ir saistoša nolīgto saistību izpilde.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas