E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26528
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Pirmsskolas izglītības iestādei ir saistoši darba kārtības noteikumi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūnijā, 2022
Zenta

Labdien. Vasarā PII apvienotajās grupās ir liels skaits bērnu. Tostarp ir bērni ar apstiprinātiem autiskā spektra traucējumiem. Viņiem ir asistents, bet lielais bērnu skaits, troksnis, karstums šos bērnus ļoti nogurdina. Viņu uzvedība to skaidri parāda. Un viņu uzvedības dēļ cieš pārējie bērni. Cik ilgs ir maksimālais laiks, ko šie bērni var izturēt lielā grupā? Vai tas nav vardarbīgi likt viņiem atrasties PII no agra rīta līdz slēgšanai? Vai tas ir likumīgi – lūgt, lai vecāki saīsina bērnu dienu iestādē un ved tikai uz to laiku, kad ir šis piešķirtais asistents?

A
atbild:
14. jūlijā, 2022
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Izglītības likuma 57. pantā noteiktajam vecākam ir tiesības izvēlēties izglītības iestādi, kurā bērns iegūst izglītību, vienlaikus nodrošinot bērna izglītošanai, veselībai, attīstībai nepieciešamos apstākļus, kā to nosaka likuma 58. pants.

Ņemot vērā iepriekš minēto, ja pirmsskolas izglītības iestāde, tostarp pašvaldības bērnudārzs, ir saņēmusi attiecīgo licenci speciālās izglītības programmas īstenošanai, piemēram, ar izglītības programmas kodu 01015611, bērnudārzam šī programma ir sekmīgi jāīsteno. Tas nozīmē, ka vecākam ir tiesības un bērnudārzam ir pienākums uzņemt bērnu konkrētajā izglītības iestādē (vecāka izraudzītajā grupiņā). Bērnam ir tiesības apmeklēt bērnudārzu pilnvērtīgi, tas ir, visa darba laika garumā. Bērnudārzam, īstenojot attiecīgo izglītības programmu, pēc nepieciešamības ir jānodrošina atbalsta personāls – atbilstoši 2019. gada 19. novembra Ministru kabineta noteikumiem Nr. 556 “Prasības vispārējās izglītības iestādēm, lai to īstenotajās izglītības programmās uzņemtu izglītojamos ar speciālām vajadzībām”. Par bērna izglītošanu, veselībai un attīstībai nepieciešamajiem apstākļiem, kas nodrošina bērnam pilnvērtīgu attīstību, kā to nosaka iepriekšminētie normatīvie akti, iespējams vērsties pie bērnudārza vadības (vadītājas). Ja sarunas ir nesekmīgas, jums ir tiesības ar iesniegumu virzīt jautājumu attiecīgajā pašvaldības izglītības pārvaldē.

Atbilstoši Ministru kabineta Noteikumu 2. punktam izglītības iestāde nodrošina izglītojamam nepieciešamos atbalsta pasākumus atbilstoši šo noteikumu 1. pielikumam. Katra pirmsskolas izglītības iestāde organizē darbu saskaņā ar saviem darba kārtības noteikumiem, kas nosaka iestādes darba kārtību, darba laiku un tā organizāciju. Iestādi pārstāv iestādes vadītājs.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas