E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26505
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai zemnieka saimniecību var iznomāt citai personai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūnijā, 2022
Edīte

Labdien! Man ir reģistrēta zemnieka saimniecība, tajā esmu ieguldījusi savu zemi (zemesgrāmatā zeme ir uz mana vārda). Zemnieka saimniecībā pagaidām nenotiek nekāda darbība. Vai šo zemi es kā īpašniece (fiziska persona) varu iznomāt citai juridiskai personai?

A
atbild:
15. jūnijā, 2022

Zemnieka saimniecības darbības pamatprincipus nosaka likums “Par individuālo (ģimenes) uzņēmumu un zemnieka vai zvejnieka saimniecību”:

“Individuālais uzņēmums ir tiesību subjekts, kas izveidots vienas fiziskās personas īpašuma organizēšanai, lai veiktu saimniecisko darbību šajā likumā un citos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Zemnieka saimniecība ir individuālais uzņēmums, kas ražo lauksaimniecības produkciju, izmantojot speciāli šim mērķim galveno ražošanas līdzekli – zemi.

Zemnieka saimniecības īpašnieka īpašumā vai lietošanā obligāti ir jābūt zemei.”

Likuma 10. pantā teikts: individuālā (ģimenes) uzņēmuma, zemnieka un zvejnieka saimniecības mantu veido individuālā uzņēmuma, zemnieka vai zvejnieka saimniecības īpašnieka manta vai attiecīgi ģimenes kopīpašums.

Individuālais (ģimenes) uzņēmums, zemnieka un zvejnieka saimniecība valda, lieto savu mantu un rīkojas ar to saskaņā ar šo likumu, Civillikumu un uzņēmuma statūtiem. Nedz likums “Par individuālo (ģimenes) uzņēmumu un zemnieka vai zvejnieka saimniecību”, nedz arī Civillikums neliedz zemnieka saimniecībai iznomāt šo zemi citai personai, ja vien saimniecības statūtos nav noteikts šāds aizliegums.

Tā kā zeme ir ieguldīta zemnieka saimniecībā, tad iznomātājs būs zemnieka saimniecība, nevis fiziskā persona.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas