E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26484
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

IIN likme autoratlīdzībai atkarīga no ienākuma apmēra

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūnijā, 2022
Matīss

Kā zināms, līdz 2022. gada beigām autoratlīdzības saņēmējam nav jāreģistrējas kā pašnodarbinātajam, pat ja autora līgumi tiek slēgti ar vairākiem izmaksātājiem, bet gadā nepārsniedz 25 000 EUR. Šādos autora līgumos izmaksātājs pirms autoratlīdzības izmaksas sedz IIN un sociālās iemaksas; autors saņem “neto” gala izmaksu. Ja autors būtu pašnodarbinātais, gūstot ienākumus, kas mazāki par minimālo algu (līdz 500 eiro mēnesī), ir jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (10%) tikai pensiju apdrošināšanai. Šādi pašnodarbinātā ienākumi neierobežo bezdarbnieka pabalsta saņemšanu. Jautājums, vai ir korekti un likumīgi šādas autoratlīdzības 2022. gadā saņemt: 1) personai, kura nav darba ņēmējs un nav bezdarbnieka statusā, saņemot autoratlīdzības virs valstī noteiktās minimālās mēnešalgas, bet gadā nepārsniedzot 25 000 EUR? 2) personai, kurai piešķirts bezdarbnieka statuss un kura saņem bezdarbnieka pabalstu, saņemot autoratlīdzības, kuru summa katru mēnesi nepārsniedz valstī noteikto minimālo mēnešalgu?

A
atbild:
29. jūnijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Līdz šīgada beigām ir pagarināts pērn uz laiku ieviestais īpašais autoratlīdzības režīms, kas ir noteikts likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”. Autoratlīdzības saņēmējs var nereģistrēt saimniecisko darbību, un autoratlīdzības izmaksātājs ietur un samaksā budžetā nodokli 25% apmērā autoratlīdzībai līdz 25 000 eiro un pārsniegumam 40% apmērā. Tātad šim nodokļu režīmam nav noteikts ienākumu slieksnis, bet gan ir atšķirīga likme atkarībā no ienākuma.

Samaksātais nodoklis tiek sadalīts: sociālajām iemaksām tiek novirzīti 80%, iedzīvotāju ienākuma nodoklim – 20%.

Ja autoratlīdzību izmaksājuši vairāki izmaksātāji un gada kopējais autoratlīdzības apmērs pārsniedz 25 000 eiro vai autoratlīdzība saņemta ārvalstīs, tad autoratlīdzības saņēmējs līdz nākamā gada 28. februārim iesniedz VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) autoratlīdzības saņēmēja deklarāciju un samaksā nodokli līdz 23. jūnijam.

Tiesības uz sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem, tajā skaitā bezdarbnieka pabalstu, nosaka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, pamatojoties uz konkrētās personas sociālās apdrošināšanas datiem pēc tam, kad ir iegūts bezdarbnieka statuss. Personai ir tiesības iegūt bezdarbnieka statusu, ja tā atbilst Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10. panta pirmajā daļā noteiktajiem kritērijiem. Šī panta 1. daļas 2. punkts noteic, ka tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”).

Lai iegūtu informāciju par tiesībām uz bezdarbnieka pabalstu savā konkrētajā situācijā, jāsazinās ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Informācija par nodokļu režīmiem autoratlīdzībai ir atrodama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļa vietnes sadaļā Autoratlīdzība un tajā norādītajos metodiskajos materiālos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas