E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26483
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūnijā, 2022
Ojārs Puriņš

Lūgums atzinumu sniegt zv. adv. Ivo Krievam! Paldies! Notika 2019. gadā pēc neizmainītās “Dzīvokļu īpašnieku likuma” redakcijas 2021. g. Vai ar 48 dzīvokļu dzīvojamās mājas Parka ielā 24a, Limbažos, 9. dzīvokļa īpašnieces I. Vaivares organizētās aptaujas no 2019.gada 17.07. līdz 01.08. “Par apsaimniekotāja maiņu” balsošanas protokolu Nr. 1/2019, ko sastādījusi un parakstījusi I. Vaivares nozīmētā balsu skaitīšanas komisija (I. Vaivare, L. Hincenberga, I. Gasone un G. Padoma), kas aptaujas 3. p. jautājumā: “Par dzīvojamās mājas Parka iela 24A, Limbažos, izvēlēties uzņēmumu, kas saņems visvairāk dzīvokļu īpašnieku balsu šīs aptaujas 3. punkta balsojumā”, balsošanas protokola 3. b. punktā par SIA “Berga nami” UZRĀDĪJA “PAR” 22 balsis un “PRET” 6 balsis (bija jābūt 26 balsīm), SASKAŅĀ ar Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta 3. daļu, ir pietiekami, LAI varētu uzskatīt, ka 48 dzīvokļu dzīvojamās mājas Parka ielā 24a dzīvokļu īpašumu īpašnieku kopība ir pieņēmusi lēmumu, ka SIA “Berga nami” ir dzīvojamās mājas “jaunie apsaimniekotāji”, kas nomainījuši pašreizējo DzĪKS “Parka nams”? Piezīme: nekad NAV ticis uzrādīts šāds dzīvokļu kopības lēmums. DzĪL 18. panta 5. d.: “Visi dzīvokļu īpašnieku kopības pieņemtie lēmumi noformējami rakstveidā.”

A
atbild:
14. jūnijā, 2022
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Ivo Krievs, zvērināts advokāts, datu aizsardzības speciālists

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma (2019. gada redakciju) 16. panta trešo daļu dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumi tiek pieņemti, ja par nobalsojuši īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvokļu īpašniekiem. Pēc lasītāja sniegtās informācijas, tā ir bijusi 48 dzīvokļu māja, līdz ar to par būtu jānobalso vismaz 25 dzīvokļu īpašniekiem. Atkāpei gan jāpiemin, ka Dzīvokļu īpašuma likuma (2019. gada redakcija) 17. pantā ir paredzētas atkāpes balsu skaitīšanā dažādās specifiskās situācijās.

Pēc lasītājas sniegtās informācijas, par nobalsoja tikai 22 dzīvokļu īpašnieki, kas ir mazāk par pusi. Līdz ar to lēmums nevarēja tikt uzskatīts par pieņemtu. Ja šāds protokols tika sastādīts un norādīts, ka lēmums bija pieņemts, tad tas neatbilst Dzīvokļa īpašuma likuma noteikumiem, un dzīvokļa īpašniekam saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta ceturto daļu bija tiesības 3 mēnešu laikā no dienas, kad uzzināja par šādu lēmumu, bet ne vēlāk kā 1 gada laikā no lēmuma pieņemšanas dienas, celt prasību tiesā par lēmuma atzīšanu par spēkā neesošu.

Papildus gan būtu norādāms, ka iepriekšminētā noilguma tecējums tiek uzsākts tikai tad, ja lēmums ir pieņemts, t. i., ticis ir izpildīts Dzīvokļa īpašuma likuma 20. panta trešajā daļā noteiktais pienākums, paziņot dzīvokļa īpašniekiem par balsojuma rezultātiem, nosūtot balsošanas protokolu. Turklāt lūdzu pievērst uzmanību, ka saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 20. panta ceturto daļu pēc dzīvokļa īpašnieka pieprasījuma dzīvokļa īpašnieku kopībai ir jāuzrāda pārējo dzīvokļu īpašnieku balsojums, lai varētu pārliecināties par protokola atbilstību faktiskajai situācijai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas