E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2646
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Dāvināt var sev piederošu zemesgrāmatā nostiprinātu īpašumu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. jūlijā, 2013
Inese Vorobjova

Jautājums par mantotā nekustamā kopīpašuma domājamās daļas dāvinājumu. Tēvam īpašumā bija 1/3 domājamā daļa (d.d.) lauku mājas ar zemi (kopīpašums ar tēva brāli un māsu pa 1/3 d.d. katram) un lauksaimniecības zeme 4 ha (atsevišķs īpašums). Pēc tēva miršanas viņa bērni (dēls un meita) mantojumu pieņēmuši: katram pienākas pa 1/2 d.d. no lauksaimniecības zemes un 1/6 d.d. no lauku mājas ar zemi. Meita (māsa) nostiprināja zemesgrāmatā savas īpašuma tiesības uz abiem kopīpašumiem, bet dēls (brālis) – ne, turklāt jau ilgu laiku māsai un citiem kopīpašniekiem neizdodas sazināties ar brāli, lai noskaidrotu viņa bezdarbības iemeslus, arī par kopīpašumiem brālis neinteresējas nemaz. Paskaidrojiet, lūdzu, vai, nesaskaņojot ar brāli, māsai ir tiesības viņai piederošās abu kopīpašumu domājamās daļas uzdāvināt vienam no lauku mājas kopīpašniekiem (mirušā tēva brālim vai māsai, respektīvi, savam tēvocim vai tantei), kuri tur faktiski dzīvo un apsaimnieko to!

A
atbild:
26. jūlijā, 2013
Latvijas Notariāts
Dagne Rušeniece, zvērināta notāra palīdze

Jā, tas ir iespējams. Civillikuma 994.pants nosaka, ka par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Tā kā Jūs zemesgrāmatā esat nostiprinājusi savas īpašumtiesības uz attiecīgām domājamām daļām no nekustamā īpašuma, Jūs varat brīvi rīkoties ar sev no nekustamā īpašuma piederošajām domājamām daļām, tajā skaitā dāvināt. 

Turklāt nekustamā īpašuma dāvināšanas gadījumā saskaņā ar Civillikuma 2060.pantu pirmpirkuma tiesības brālim nav jāpiedāvā. Savukārt ar brāļa daļām drīkst rīkoties tikai viņš pats.

Tā kā Jūs īpašumu esat ieguvusi mantošanas ceļā, tad pie līguma noslēgšanas un nostiprinājuma lūguma zemesgrāmatai parakstīšanas laulātā (ja tāds ir) piekrišana nav nepieciešama. Jums kopā ar personu, kas pieņems dāvinājumu, ņemot līdzi zemesgrāmatu apliecības un personu apstiprinošus dokumentus, ir jāierodas pie notāra dāvinājuma līguma un citu saistīto dokumentu sastādīšanai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas