E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26438
Lasīšanai: 2 minūtes

Pašvaldības saistošie noteikumi paredz bērna ēdināšanas maksas apmēru

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2022
Anna

Labdien! Mani interesē jautājums par bērna ēdināšanas maksas apmaksu vasaras mēnešos, kad tā tiek pieprasīta avansā 50% apmērā par nākamo mēnesi. Cik likumīgi tas ir, un kuri normatīvie akti (izņemot pašvaldības domes lēmumu) to reglamentē? Jau iepriekš paldies!

A
atbild:
06. jūlijā, 2022
Olga Lauva
juriste

Visbiežāk jautājumu par bērna ēdināšanas pakalpojumiem un apmaksas kārtību paredz attiecīgās pašvaldības saistošie noteikumi un līgums, kas tiek noslēgts starp pašvaldību un pakalpojuma sniedzēju.

Likuma “Par pašvaldībām” 21. panta pirmā daļa paredz, ka dome var izskatīt jebkuru jautājumu, kas ir attiecīgās pašvaldības pārziņā, turklāt tikai dome var atbilstoši 21. panta pirmās daļas 14. punktam noteikt, ja tas nav aizliegts vai noteikts ar likumiem vai Ministru kabineta noteikumiem, maksu par pakalpojumiem. Tātad dome, apstiprinot saistošos noteikumus, ir tiesīga noteikt arī maksu par ēdināšanas pakalpojumiem. Maksa par ēdināšanas pakalpojumiem pirmsskolas izglītības iestādēs tiek noteikta ar novada domes lēmumu. Parasti novada domes apstiprināto ēdināšanas pakalpojama maksu publicē attiecīgajā pašvaldības tīmekļa vietnē.

Tālāk iepirkuma ietveros izraudzīts komersants (pakalpojuma sniedzējs) slēdz ēdināšanas līgumu ar patērētāju (bērna vecāku). Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir izstrādājis rekomendācijas pirmsskolas izglītības iestāžu pakalpojumu sniedzējiem. Būtiski ir vērst uzmanību uz netaisnīgiem līguma noteikumiem, kurus PTAC ir norādījis savās vadlīnijās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas