E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26426
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Aizgādnim jāprasa bāriņtiesai atļauja mantot

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. maijā, 2022
Anna

Labdien! Vēlos uzdot jautājumu par mantojuma tiesībām. Man ir vecmamma, kurai pieder nekustamais īpašums un kuras vīrs ir miris. Viņai bija divi dēli, viens no tiem mans tēvs. Tēvs šogad nomira. Mēs tēvam bijām divi bērni, bet viens no viņiem, mana māsa, ir rīcībnespējīga, un es esmu viņas aizgādnis. Bāriņtiesa pieņēma lēmumu manai māsai atraidīt tēva atstāto mantojumu. Vai tad, kad pienāks laiks mantot manas vecāsmammas īpašumu, es un mana māsa (vai tikai es) stāsimies mūsu tēva vietā un saņemsim mantojumu vienādās daļās ar tēva brāli?

A
atbild:
22. jūnijā, 2022

Mantinieki manto pēc likuma, kad nav mantojuma līguma vai testamenta vai kad tie nav spēkā (Civillikuma 390. p).

Saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 41. panta otro daļas 1. apakšpunktu bāriņtiesa lemj par atļauju pieņemt vai atraidīt aizgādnībā esošai personai piekritušo mantojumu.

To, kā jūsu vecmammas nāves gadījumā notiks mantošana, varēs noskaidrot tikai pēc konkrētās mantošanas lietas uzsākšanas (piemēram, vecmamma ar testamentu nekustamo īpašumu var novēlēt vienam mantiniekam), tāpēc varu sniegt vispārīgu atbildi.

Teorētiskā likumiskās mantošanas gadījumā pieteikties uz vecmammas mantojumu varēsiet gan jūs, gan jūsu māsa (jūs kā aizgādnis māsas vietā) un tēva brālis (nav nozīmes tam, ka bāriņtiesa iepriekš bija lēmusi atraidīt tēva mantojumu).

Jums kā māsas aizgādnim ir pienākums informēt bāriņtiesu par aizgādnībā esošai personai piekritušo mantojumu, un bāriņtiesa katrā konkrētajā gadījumā lems par to, vai aizgādnībā esošajai personai piekritošo mantojumu pieņemt vai atraidīt.

Ja bāriņtiesa šāda situācijā lemtu par mantojuma pieņemšanu, tad vienu pusi no mantojuma varētu mantot tēva brālis, savukārt, jūs ar māsu varētu mantot otru pusi no mantojuma, tas ir, katram puse no puses.

Savukārt, ja bāriņtiesa lemtu atraidīt māsai piekritīgo mantojuma daļu, tad jūs varētu mantot vienādās daļās ar tēva brāli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas