E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26410
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Par ziedojumiem saimnieciskās darbības uzturēšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. maijā, 2022
Sergejs

Dažādos interneta resursos, arī blogos, ir redzēts līdzīga satura teksts: “Būsim pateicīgi, ja atbalstīsiet mūs/mūsu darbību, veicot naudas pārskaitījumu.” Ja šādas mājaslapas īpašnieks ir fiziska persona vai pašnodarbinātais, kas izstrādā arī tās saturu un vēlas, lai tas būtu brīvi pieejams (proti, neprasot obligāto maksu par satura lasīšanu), bet tai pašā laikā gribētu saņemt arī kādas finanses šāda resursa uzturēšanai, kas būtu jāievēro un jāņem vērā no tiesību aktu puses? Vai šādi pārskaitīti līdzekļi ir uztverami kā ziedojumi vai saimnieciskās darbības ieņēmumi, vai abi?

A
atbild:
14. jūnijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Aktivitātes, kas vērstas uz noteiktu mērķu, kam nav peļņas gūšanas rakstura, sasniegšanu, atbilst biedrību vai nodibinājumu darbībai. Tādējādi, lai darbības, kas vērstas uz ziedojumu vākšanu un izlietošanu noteiktiem mērķiem, būtu caurskatāmas, kā arī juridiski korekti noformētas, tās būtu jāorganizē, reģistrējot biedrību vai nodibinājumu, kuru darbību nosaka Biedrību un nodibinājumu likums.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikts, kādos gadījumos, kādām organizācijām un institūcijām un kādā apmērā ziedojumu ieņēmumi ir atbrīvoti no nodokļa un kādos gadījumos un kādā apmērā tie ir attaisnotie izdevumi.

Ja fiziskai personai ir reģistrēta saimnieciskā darbība vai arī ir nodoms to reģistrēt, informāciju par grāmatvedības kārtošanu, uzskaitot ieņēmumus un izdevumus, nosakot ienākumu pašnodarbinātā nodokļu maksājumiem, var iegūt Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnes norādē Saimnieciskās darbības veicēji, kā arī pievienotajos metodiskajos materiālos. Ja ir neskaidrības par nodokļu pienākumiem, jāsazinās ar VID, tajā skaitā izmantojot elektronisko deklarēšanas sistēmu (EDS).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas