E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26401
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai jāmaksā nodoklis no mantota nekustamā īpašuma pārdošanas ienākuma

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. maijā, 2022
Agnese

Vēlos noskaidrot, vai par dzīvokļa domājamās daļas pārdošanu būs jāmaksā IIN. Dzīvokļa daļa ir otrais man piederošais nekustamais īpašums. Šī daļa ir mantota no vecāsmātes pirms 3 gadiem, un pirms tam bijusi zemesgrāmatā daudzus gadus. Dzīvoklī esmu deklarēta jau vairāk nekā 15 gadus. Kopā ar otru īpašnieku plānojam pārdot visu īpašumu. Konsultējoties ar VID divās atšķirīgās reizēs, saņēmu pretrunīgas atbildes: 1. IIN jāmaksā, jo īpašums man pieder mazāk nekā 5 gadus; 2. IIN nav jāmaksā, jo pirms mantošanas dzīvoklis zemesgrāmatā reģistrēts radiniekam, kuru ar mani saista radniecība līdz 3. pakāpei, un kopumā šis periods zemesgrāmatā ir vairāk nekā 5 gadi. Kā tad ir patiesībā?

A
atbild:
29. maijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma.

Nodoklis nav jāmaksā, ja nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta.

Ja nekustamais  īpašums,  kuru  atsavina,  ir  mantots  līgumiskā, testamentārā vai likumiskā ceļā no  fiziskās personas, kuru ar maksātāju saista laulība  vai  radniecība  līdz  trešajai  pakāpei  Civillikuma  izpratnē,  uzskata,  ka nekustamais īpašums ir maksātāja īpašumā no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā mantojuma atstājēja īpašums.

Nodokļa piemērošanu nosaka, pamatojoties uz konkrētiem datiem, tai skaitā svarīga ir reģistrācija zemesgrāmatā.  Tāpēc jautājumu ar situācijas izklāstu ieteicams uzdot VID rakstveidā, kas iespējams EDS sadaļā “Sarakste ar VID”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas