E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26394
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Ja otrs kopīpašnieks nelabo jumtu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. maijā, 2022
Kristīne

Labdien! Kā pareizi rīkoties šādā situācijā: mājai ir divi īpašnieki, A un B. A īpašnieks mājai ir uzlicis kārtīgu jumtu, B savu jumta daļu ne un to arī nelabo. Lietus laikā tiek bojāts kopīpašums: A īpašnieka daļa (mājas 1. stāvs), jo B īpašnieka īpašumā ir 2. stāvs. Jumta daļa sadalīta uz pusēm, lai abi īpašnieki būtu vienādi atbildīgi. Kā rīkoties, lai piespriestu B īpašnieku salabot vai nomainīt viņa jumta daļu, jo lietus un sniega laikā ūdens tek cauri jumtam, 2. stāvam un bojā 1. stāva grieztus un sienas.

A
atbild:
26. maijā, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Civillikuma 1068. pants nosaka: rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu, kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās, drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu; bet, ja kāds no viņiem rīkojas atsevišķi, tad šī rīcība ne vien nav spēkā, bet arī uzliek pēdējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus, kas viņiem ar to nodarīti.
Neviens atsevišķs kopīpašnieks nevar bez visu pārējo piekrišanas ne apgrūtināt kopīpašuma priekšmetu ar lietu tiesībām, ne atsavināt to visā tā sastāvā vai pa daļām, ne arī kaut kādi to pārgrozīt. Tādēļ katram kopīpašniekam ir tiesības protestēt pret tādu viena vai visu pārējo kopīpašnieku rīcību, un šīs tiesības viņam nevar atņemt ar balsu vairākumu.
Izņēmums no šiem noteikumiem pieļaujams tajā gadījumā, kad kāds no kopīpašniekiem izdara kopīpašuma priekšmetā tādas pārgrozības, ko prasījusi nepieciešama vajadzība, piemēram, nepieciešamu ēkas izlabojumu. Tad viņam ir tiesības prasīt no pārējiem kopīpašniekiem, lai tie samērīgi atlīdzina viņa izdoto summu līdz ar procentiem.

Ja mājā tek jumts, jums būtu jāvienojas ar otru kopīpašnieku, ka viņš salabos jumtu. Ja viņš to nedara, jums ir tiesības to labot pašam un pēc tam pieprasīt kompensēt izdevumus. Civillikums noteic, ka kopīpašniekiem būtu jāatlīdzina izdevumi, kas ir nepieciešami īpašuma uzturēšanai, – nevis greznuma izdevumi, bet gan tieši uzturēšanas izdevumi.
Ja par kompensāciju vienošanos nevar panākt, tad ir jāsniedz prasība tiesā.
Svarīgs ir eksperta/lietpratēja atzinums par jumta stāvokli, par to, ka jumtam tiešām nepieciešams remonts un kādā apjomā, kā arī visu rēķinu/čeku saglabāšana.

Tas palīdzēs gan sarunu gaitā ar otru kopīpašnieku, gan, protams, kā pierādījumi tiesāšanās laikā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas