E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26372
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Veselība

Obligāto veselības pārbaužu biežums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. maijā, 2022
Ilze

Labdien! Darba devējs liek atkārtoti iziet obligātās veselības pārbaudi, kaut esmu to jau izgājusi šī gada 22. aprīlī. OVP komisijai nebija iebildumu pret manu veselības stāvokli, un tas tika atzīts par atbilstošu veicamajiem darba pienākumiem. Vai drīkstu atteikties veikt atkārtotu pārbaudi? Cik ilgi tā ir derīga? Darba devējs šo pamato ar to, ka vēlas, lai visi darbinieki ir izgājuši pārbaudi vienlaikus, tad vieglāk sekot līdzi termiņiem.

A
atbild:
30. maijā, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Lai mazinātu darba vides kaitīgo faktoru ietekmi uz darbinieku veselību, darba devējam ir jānodrošina, ka nodarbinātie veic obligātās veselības pārbaudes pie arodslimību ārsta. Savukārt, ja darbs saistīts ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai, nodarbinātajiem ir jādodas uz papildu obligātajām veselības pārbaudēm, lai saņemtu medicīnisko jeb tā saukto sanitāro grāmatiņu.

Obligātā veselības pārbaude (OVP) var būt pirmreizēja, periodiska un ārpuskārtas.

Uz MK noteikumos Nr. 219 “Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude” paredzēto OVP darbinieku nosūta darba devējs, un tā ir jāveic darbinieka darba laikā. Izdevumus, kas saistīti ar OVP, sedz darba devējs, pirms darba tiesisko attiecību uzsākšanas – attiecīgā persona pati vai darba devējs (pēc vienošanās).

Izsniedzot darbiniekam rīkojumu uz OVP pie arodslimību ārsta (OVP karti), tajā tiek uzskaitīti darba riska novērtējumā konstatētie kaitīgie darba vides faktori un īpašie darba apstākļi, kādiem darbinieks tiek pakļauts. OVP laikā veicamie izmeklējumi un nepieciešamo ārstu konsultācijas, kā arī to veikšanas biežums ir tieši atkarīgs no kaitīgā faktora un tā līmeņa konkrētā darbavietā.

Arodslimību ārsts, izmeklējot pacientu un izvērtējot izmeklējumu un citu speciālistu apskašu rezultātus, novērtē, vai darba vides faktori nav radījuši veselības traucējumus un vai nav nepieciešami papildu pasākumi, lai aizsargātu darbinieka veselību darba vietā, kā arī nosaka, vai personas veselības stāvoklis atbilst veicamajam darbam.

Uz pirmreizējo OVP nosūta visas personas pirms darba tiesisko attiecību vai valsts civildienesta tiesisko attiecību uzsākšanas atbilstoši visiem identificētajiem riska faktoriem, kuriem persona būs pakļauta.

Periodiskās OVP veic nodarbinātajiem periodiski. Periodisko OVP biežums var būt vienu reizi gadā, vienu reizi divos gados un vienu reizi trīs gados. To nosaka darba devējs, veicot darba vides riska novērtējumu.

Ja mainās veselībai kaitīgie darba vides faktori vai īpašie apstākļi, kā arī pēc arodslimības ārsta norādījuma vai paša nodarbinātā vai uzticamības personas pieprasījuma, vai pēc darba devēja iniciatīvas darbinieku jebkurā laikā var nosūtīt veikt ārpuskārtas (papildu) veselības pārbaudi, lai pārliecinātos, ka nodarbinātā veselības stāvoklis atbilst veicamajam darbam, tai skaitā ilgstošas vai biežas darbnespējas gadījumā.

Tā kā OVP ir veikta pirms viena mēneša un arodslimību ārsts ir sniedzis atzinumu par veselības stāvokļa atbilstību veicamo darba pienākumu izpildei, darbiniekam nav pamata veikt atkārtotu OVP.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas