E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26369
Lasīšanai: 6 minūtes
4
4

Vienlīdzīgas attieksmes piemērošana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. maijā, 2022
Ivars

Labdien! Strādāju privātajā uzņēmumā 9 gadus un 3 mēnešus. Visu šo nostrādāto gadu laikā apgūtas daudzas prasmes, uzkrāta nopietna veicamo darbu pieredze. Vienmēr godprātīgi esmu pildījis savus darba pienākumus, iekļaujoties izpildes termiņos un darba kvalitātes prasībās. Esmu produktīvs darbinieks. No šī uzņēmuma man ir rekomendācijas vēstule, kas apliecina lietas patiesumu. Kā efektīvi un pareizi rīkoties, ja darba devējs vairāku gadu garumā apzināti nepalielina algu atšķirībā no pārējiem darbiniekiem? Manā darba līgumā ir norādīts, ka darba devējam ir jāsekmē darbinieka kvalifikācijas paaugstināšana, bet arī tas nav veikts visu šo nostrādāto gadu laikā. Uzņēmums pastāv 19 gadus, tajā ir 48 darbinieki, ievērojami attīstās, ir konkurētspējīgs, un tam ar katru gadu pieaug peļņa, ko apliecina publiski pieejamie dati. Jāpiemin, ka laika gaitā vairākkārtējas pārrunas par manu algas pielikumu ar darba devēju bijušas bez rezultātiem. Darba devējs vienmēr atrod nepamatotas atrunas un atbild: “Firmai grūti laiki, šogad jāsavelk jostas.” Viņu neinteresē manas apgūtās prasmes, milzīgā darba pieredze, ja varētu, tad visus darbiniekus aizstātu ar robotiem, šis ir viņa bizness, sistēma, lai vecos darbiniekus nomainītu jaunie, te ir privātais uzņēmums un viņa likumi, un, ja man kaut kas nepatīk, lai eju strādāt uz citu uzņēmumu utt. Tajā pašā laikā pārējiem kolēģiem (aptuveni 90% šī uzņēmuma darbinieku) algas tiek palielinātas. Sludinājumu portālos esmu vairākkārt ievērojis, ka šis uzņēmums piedāvā tādu pašu atalgojumu kā mans esošais atalgojumus, darbā pieņemot cilvēkus bez pieredzes un prasmēm attiecīgajā arodā. Parasti šie darbinieki man ir jāapmāca, un pēc pārbaudes laika, trīs nostrādātajiem mēnešiem, jaunais kolēģis saņem jau par 100 eiro vairāk nekā es.
Katrā ziņā ir skaidri redzams, ka darba devējs nevēlas veidot ar mani sadarbību, dara lietas, lai uzrakstu atlūgumu.
Vai šāda veida rīcība no darba devēja puses ir pieļaujama? Kā un vai vispār varu kaut ko darīt lietas labā, ņemot vērā šo situāciju?

A
atbild:
31. maijā, 2022
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Pamatojoties uz attiecīgu darba devēja rīkojumu, darba laika ietvaros darbinieku var norīkot piedalīties profesionālajā apmācībā vai kvalifikācijas paaugstināšanā. Līdz ar to par iespējām darbinieku norīkot piedalīties kvalifikācijas paaugstināšanā lemj darba devējs.

Darba devējam ir pienākums noteikt vienlīdzīgu darba samaksu par tādu pašu darbu vai vienādas vērtības darbu.

Saskaņā ar vienlīdzīgas attieksmes un diskriminācijas aizlieguma principu salīdzināmās situācijās aizliegts izturēties atšķirīgi, savukārt atšķirīgās situācijās – vienādi, ja vien šādai attieksmei pamatā nav objektīvi kritēriji (nav objektīvi attaisnojama). Objektīviem kritērijiem jābūt noteiktiem uzņēmuma iekšējā (valsts un pašvaldību iestādēm ir arī saistoši ārējie normatīvie akti) normatīvajā aktā, piemēram, kā tiek noteikta amatalga, pēc kādiem kritērijiem (izglītība, kvalifikācija, darba stāžs u.tml.)

Ne Darba likumā, ne Eiropas Savienības tiesību aktos nav sniegta tāda paša darba un vienādas vērtības darba definīcija. Ar tāda paša darba veikšanu saprotams, ka darbinieki veic pēc satura vienādus darbus neatkarīgi no tā, ka formāli amata nosaukumi atšķiras. Eiropas Savienības tiesa savā judikatūrā atvasinājusi: lai noteiktu, vai darbinieki atrodas salīdzināmā situācijā un veic vienādas vērtības darbu, jāņem vērā tādi faktori kā darba būtība, darba faktiskie pienākumi, izglītība, profesionālā kvalifikācija, darba apstākļi, kā arī iemaņas, kas nepieciešamas darba veikšanai.

Līdz ar to, ja jūs uzskatāt, ka darba devējs nenodrošina vienlīdzīgu darba samaksu, jums ir tiesības atbilstoši Darba likuma 94. panta pirmajai daļai savu aizskarto tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai vērsties ar sūdzību pie darba devēja. Sūdzībā jāietver prasījums par darba tiesisko attiecību jautājumiem, kurus darbinieks vēlas atrisināt, piemēram, izskaidrot, pēc kādiem kritērijiem tiek noteikta un pārskatīta darbiniekiem darba alga, kāpēc citiem kolēģiem, tās tiek pārskatītas un paaugstinātas, bet jums ne, iespējams, nenodrošinot vienlīdzīgu attieksmi darba samaksas noteikšanā. Sūdzību darba devējam jāizskata un atbildi par pieņemto lēmumu jāsniedz nekavējoties, bet ne vēlāk kā septiņu dienu laikā pēc sūdzības saņemšanas.

Iesakām sūdzību sagatavot divos eksemplāros un iesniegt darba devējam personīgi, uz darbinieka sūdzības eksemplāra saņemot atzīmi par sūdzības reģistrēšanu uzņēmuma lietvedībā vai, ja lietvedības nav, lūdzot darba devēju izdarīt atzīmi par sūdzības saņemšanu, norādot datumu, parakstu un atšifrējumu. Tāpat sūdzību var nosūtīt darba devējam ierakstītā sūtījumā pa pastu uz uzņēmuma juridisko adresi, darbiniekam saglabājot Latvijas pasta kvīti, kas apliecina sūdzības nosūtīšanas faktu.

Ja darba devējs sūdzību neizskata vai arī pēc sūdzības izskatīšanas nenovērš tiesību aizskārumu, darbiniekam saskaņā ar Darba strīdu likumu savu aizskarto tiesību un likumisko interešu aizsardzības nolūkā ir tiesības vērsties tiesā ar prasības pieteikumu. Tāpat darbiniekam ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā ar iesniegumu par iespējamu darba tiesiskās attiecības regulējošo normatīvo aktu pārkāpšanu, lai Valsts darba inspekcija veiktu uzņēmuma pārbaudi. Iesniegumam Valsts darba inspekcijai iesakām pievienot dokumentu kopijas, kas apliecina, ka darbinieks rakstveidā ir vērsies pie darba devēja, lai risinātu jautājumu par tiesību aizskārumu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas