E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26346
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Vai būs ģimenes pabalsti, BKA laikā dzīvojot Vācijā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. maijā, 2022
Linda

Labdien! Augustā gaidāms bērns. Es dzīvoju un strādāju (maksāju nodokļus) Latvijā, bērna tēvs dzīvo un strādā Vācijā. Es bērnu domāju dzemdēt Vācijā, kā arī tur pavadīt pirmsdzemdību un pēcdzemdību atvaļinājumu, kā arī 1,5 gadus bērna kopšanas atvaļinājumu. Bērns būs Latvijas pilsonis. Pēc tam plānoju atgriezties darbā Latvijā. Vai tas, ka bērns dzims ārzemēs un BKA laikā es neatradīšos Latvijā, ietekmēs pabalstu (maternitātes, vecāku un bērna kopšanas) saņemšanu no Latvijas?

A
atbild:
24. maijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja būs tiesības uz maternitātes pabalstu, tad tā izmaksa tiks nodrošināta neatkarīgi no dzīvesvietas valsts.

Eiropas Savienības dalībvalstīs ģimenes tiesības uz ģimenes pabalstiem nosaka regula Nr. 883/2004.

Attiecībā uz ģimenes pabalstu maksājumiem (vecāku pabalsts, bērna kopšanas pabalsts, ģimenes valsts pabalsts) tiks noteikta kompetence, tas nozīmē, ka tiks noteikts, kura valsts ir atbildīga par ģimenes pabalstu izmaksu pilnā apmērā (primārā valsts) un kura valsts šajā ziņā ir sekundārā (izmaksās ģimenes pabalstu starpību, ja tāda radīsies).

Gadījumos, kad bērna vecāki dzīvo un/vai strādā dažādās Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīs, ģimenes pabalsti tiek nodrošināti, ievērojot šādus prioritātes noteikumus: ja nodarbināts ir viens no vecākiem, tad atbildīga par pabalstu izmaksu pilnā apmērā ir šī vecāka nodarbinātības valsts. Savukārt, ja nodarbināti ir abi bērna vecāki, tad ģimenes pabalstus pilnā apmērā izmaksā tā vecāka nodarbinātības valsts, kurā dzīvo bērns. Abos šajos gadījumos otra vecāka dzīvesvietas vai nodarbinātības valsts veic abu valstu ģimenes pabalstu apmēru salīdzināšanu un starpības gadījumā nodrošina tās izmaksu.

Ja māmiņa Latvijā strādā, bet ar bērnu dzīvos Vācijā pie tēva, primāri atbildīgā valsts būs Vācija, bet, ja, salīdzinot pabalstu apmērus, izrādīsies, ka Latvijas ģimenes pabalstu apmērs ir lielāks, Latvija piemaksās ģimenei starpību.

Individuāla informācija par tiesībām uz pabalstiem jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas