E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26344
Lasīšanai: 2 minūtes

Par kļūdas labošanu uzvārdā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. maijā, 2022
Svetlana

Labdien! Kur un kā es varu izlabot kļūdu uzvārdā pirms vairāk nekā 20 gadiem izdotajā laulības šķiršanas apliecībā?

A
atbild:
25. maijā, 2022

Saskaņā ar Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 44. panta otro daļu dzimtsarakstu nodaļa civilstāvokļa aktu reģistrā labo kļūdas un ieraksta trūkstošās vai jaunas ziņas saskaņā ar ieinteresētās personas iesniegumu, ja civilstāvokļa akts reģistrēts dzimtsarakstu iestādē, ja ieraksta labošanai vai papildināšanai ir pietiekams pamats un ja nav strīda starp ieinteresētajām personām.

Savukārt minētā panta trešā daļa nosaka: ja dzimtsarakstu nodaļai nav pietiekama pamata labot vai papildināt aktu reģistra ierakstu vai starp ieinteresētajām personām ir strīds, tad civilstāvokļa aktu reģistra ierakstu labo vai papildina, pamatojoties uz tiesas spriedumu.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 145. punkts noteic, ka labojumu jebkurā ierakstā izdara, ja:

  • dzimtsarakstu nodaļa vai pārstāvniecība pieļāvusi pārrakstīšanās vai ortogrāfijas kļūdu, ziņu vai atsevišķu vārdu izkropļojumu vai izlaidumu, ierakstījusi nepareizas vai neprecīzas ziņas;
  • veicama personvārda pielīdzināšana (civilstāvokļa aktu reģistrāciju apliecinošajos dokumentos un personu apliecinošajos dokumentos norādīto personvārda formas variantu novēršana) atbilstoši šo noteikumu 7. punktam.

Tas nozīmē, ka jums ir jāvēršās jebkurā dzimtsarakstu nodaļā ar iesniegumu par kļūdas labošanu, bet, ja pamatotu iemeslu dēļ dzimtsarakstu nodaļa nevar ierakstu labot, jums ir tiesības vērsties tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas