E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26343
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Nodokli piemēro gadā saņemtajai dāvinājuma kopsummai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. maijā, 2022
Konstantīns

Labdien! Cik es saprotu, ja man trešā persona pārskaita naudu virs 1450 eiro, tad man ir jāmaksā VID nodokli. Piemēram, ja man pārskaita 1500 eiro, tad man jāmaksā nodoklis no 50 eiro (1500–1450), bet kā notiek, ja viena gada laikā es esmu saņēmis 1400 eiro un pēc neilga laika atgriezis 1400 eiro atpakaļ, bet pēc pāris nedēļām atkal no tās pašas personas saņemu 1400 eiro? Matemātiski rēķinot, es nepārsniedzu 1450 eiro, jo atdevu atpakaļ naudu un tad no jauna saņēmu, bet varbūt VID rēķina citādi. Kā tur īsti ir? Paldies par atbildi.

A
atbild:
24. maijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atkarībā no tā, kāds ir maksājuma mērķis – kas norādīts maksājuma uzdevumā, kādas ir maksātāja un naudas saņēmēja juridiskās attiecības –, naudas saņēmējam var būt jāmaksā nodoklis.

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteic: ja ar dāvinātāju nesaista radniecība līdz 3. pakāpei Civillikuma izpratnē, tad no dāvinājuma (ienākuma) virs 1425 eiro ir jāmaksā nodoklis. Ar nodokli neapliek no viena dāvinātāja – fiziskās personas – kalendāra gada laikā saņemtas dāvanas līdz 1425 eiro.

Ja tas ir aizdevums, tad maksājuma uzdevumā tā arī jānorāda, ka tas ir aizdevums, jo tad tas nav ienākums, no kura saņēmējam jāmaksā nodoklis.

Banku informācijā klientiem ir atrodams padoms – pārskaitot naudu, korekti norādīt maksājuma mērķi. Piemēram, banka “Citadele” vērš uzmanību: VID var pārliecināties par bankas klienta darījumu vēsturi, kā noformēti maksājumu uzdevumi, vai saņemtā nauda izlietota maksājuma uzdevumā norādītajam mērķim. Jāatceras, ka maksājuma uzdevums kā dokuments var kalpot par lietišķu pierādījumu arī vēl pēc vairākiem gadiem, apliecinot, ka esat naudu aizdevis.

Vēl zināšanai – nodoklis tiek samaksāts nevis Valsts ieņēmumu dienestam (kurš to administrē), bet gan valstij, un tas tiek ieskaitīts valsts budžetā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas