E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26341
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Naudas piedziņa atbilstoši spriedumā noteiktajam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. maijā, 2022
Aļona

Labdien! 2017. gadā es vērsos tiesā ar pieteikumu par neizmaksāto darba algu. 2022. gadā tiesa pieņēma lēmumu apmierināt manu prasību un piedzīt no bijušā darba devēja darba samaksu un kompensāciju par neizmantoto atvaļinājumu. Naudu atbildētājs samaksāja. Tiesas spriedumā ir teikts: “Noteikt (prasītājam) tiesības par laiku līdz sprieduma izpildei (izsoles noslēguma dienai) saņemt no atbildētāja likumiskos 6% (sešus procentus) gadā no visas ar spriedumu piedzītās summas, ņemot vērā to, ka procentu pieaugums apstājas, kad vēl nesamaksāto procentu daudzums sasniedzis piedzītās summas lielumu.” Savā pieteikumā es nelūdzu piedzīt no parādnieka procentus, bet, ņemot vērā, ka līdz tiesas spriedumam ir pagājuši seši gadi, tas ir kļuvis aktuāli. Kā to pareizi izdarīt? Nosūtīt parādniekam vēstuli ar lūgumu izmaksāt likumisko procentu summu, ja viņš to neizdarīs labprātīgi, tad vērsties tiesā? Kā aprēķināt likumiskos procentu summu, es zinu. Paldies!

A
atbild:
02. jūnijā, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 195. pantu un atbilstoši Civillikuma 1765. pantam tiesas spriedumā ir pamats noteikt tiesības par laiku līdz sprieduma izpildei saņemt 6 % gadā no visas ar spriedumu piedzītās un nesamaksātās tiesāšanās izdevumu summas, ar nosacījumu, ka šo likumisko kavējuma procentu pieaugums apstājas, kad vēl nesamaksāto procentu daudzums sasniedzis piedzītās summas lielumu.

Tas nozīmē, ka šādu pienākumu tiesa var noteikt prāvu zaudējušai pusei arī tad, ja šāds prasījums nav bijis pieteikts. Tā kā šajā gadījumā tiesa ar spriedumu jau ir izlēmusi jautājumu par likumisko procentu piedziņu, tad atkārtota vēršanās tiesā nav nepieciešama, bet jautājums par minētās naudas summas piedziņu tiek risināts sprieduma izpildes procesā, vēršoties pie zvērināta tiesu izpildītāja. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas