E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26313
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri
2
2

Ja Kredītu reģistrā nav informācijas par saistību izpildi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. maijā, 2022
Ingūna

Labdien! Kā es kā privātpersona tiesiskā veidā varu apstrīdēt Latvijas Bankas Kredītu reģistrā par sevi iekļautās ziņas? Proti, ar tiesas spriedumu ir noteikta parāda summa, kura jau ir samaksāta, bet Latvijas Bankas Kredītu reģistrā vēl joprojām ir ziņas par neizpildītām kredītsaistībām. Kreditori ņem vērā spēkā stājušos tiesas spriedumu. Paldies!

A
atbild:
28. maijā, 2022

Kredīta reģistra darbību nosaka Kredītu reģistra likums un Latvijas Bankas noteikumi Nr. 160 “Kredītu reģistra noteikumi”.

Kredītu reģistrā ir ziņas gan par jūsu spēkā esošajām saistībām (saņemtiem kredītiem un garantijām) un sniegtajiem galvojumiem, gan tām saistībām, kuras ir izbeigušās pēdējo 10 gadu laikā.

Pēc 10 gadiem ziņas par izbeigtajām saistībām tiek automātiski dzēstas no Kredītu reģistra datubāzes. Ziņas par pārkāpumiem glabājas 5 gadus pēc pārkāpuma pilnīgas samaksas datuma un pēc tam tiek automātiski dzēstas (skat. Kredītu reģistra likuma 8. pantu, 33. pantu, 35. pantu, 37. pantu, Pārejas noteikumu 1. punktu).

Tas nozīmē, ka ar likumu ir noteikts pienākums Kredītu reģistrā noteiktu termiņu glabāt ziņas par saistībām, t.sk. arī  par izpildītajām saistībām.

Par ziņu iekļaušanu, t.sk. labošanu, aktualizēšanu, Kredītu reģistrā ir atbildīgs ir Kredītu reģistra dalībnieks (kreditors), kurš šīs ziņas ir iekļāvis Kredītu reģistrā.

Saskaņā ar Kredītu reģistra noteikumiem ziņas par saistību izpildi kredītu reģistrā ir jāievada 5 darba dienu laikā no saistību pilnīgas samaksas vai parāda pilnīgas samaksas.

Ja jūs konkrētās parāda saistības esat izpildījis pilnā apmērā, bet kreditors nav noteiktajā termiņā aktualizējis informāciju par to Kredītu reģistrā, tad jums vispirms jāvēršas pie kreditora, kas minētās ziņas iekļāvis kredītu reģistrā, ar pieprasījumu aktualizēt ziņas par saistību izpildi. Ja kreditors bez pamatota iemesla to nedara, tad jums ir tiesības aizstāvēt savas intereses arī tiesā (par nepamatotu ziņu neaktualizēšanu, nevis par to, ka ziņas joprojām ir Kredītu reģistrā).

Jautājumā aprakstītajā situācijā minēts, ka parāda summa ir noteikta ar tiesas spriedumu, līdz ar to pieņemu, ka, iespējams, parāda samaksa notika ar tiesu izpildītāja starpniecību. Šādā situācijā nepieciešams vērsties pie zvērinātā tiesu izpildītāja, kura lietvedībā ir jūsu izpildu lieta, lai noskaidrotu, vai saistības ir izpildītas pilnā apmērā, jo ir jāņem vērā, ka papildus tiesas spriedumā noteiktajai summai parādniekam ir jāsedz arī tiesu izpildītāja piedziņas izdevumi, līdz ar to parāda summa var atšķirties no tiesas spriedumā minētās summas.

Pēc tam, kad parādnieka saistības ir izpildītas pilnā apmērā, tiesu izpildītājs informē kreditoru un kreditoram jāaktualizē ziņas Kredītu reģistrā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas