E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26307
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Skola
1
1

Ja darbiniekam ir tiesības uz atšķirīga ilguma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. maijā, 2022
Deniss

Labdien! Strādājot pašvaldības iestādē, rodas jautājums. Paskaidrojums: man ir viens darba līgums ar pašvaldības iestādi, līgums sastāv no diviem amatiem, tehniskā darbinieka amats (atvaļinājums 1 mēnesis) un pedagoga amats (atvaļinājums 2 mēneši). Plānoju aiziet atvaļinājumā, bet saskaros ar tādu niansi: ja es izņemšu visu atvaļinājumu reizē, tad man jāsēž mēnesi tehniskajā amatā uz sava rēķina, jo viens līgums. Ir doma izņemt gan viena, gan otra amata vienu mēnesi, bet vēl viens mēnesis pedagoģiskajā jomā paliks, un, ja es to ieplānošu izņemt, tad nonākšu strupceļa. Ka man rīkoties šajā situācijā? Paldies par jūsu laiku.

A
atbild:
16. jūnijā, 2022
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Saskaņā ar Darba likuma 149. panta pirmo daļu ikvienam darbiniekam ir tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, kas nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām, neskaitot svētku dienas. Savukārt saskaņā ar Izglītības likuma 52. pantu pedagogam ir tiesības uz astoņas kalendārās nedēļas ilgu ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanas un izmantošanas kārtību nosaka Darba likuma normas.

Jānorāda, ka ikvienam darbiniekam ir nodrošināmas tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, un  darba devējam ir pienākums nodrošināt, lai darbinieks sev noteikto tiesību uz atvaļinājumu izmanto. Līdz ar to nav tiesiski pieļaujams, ka darbinieks atsakās no ikgadējā atvaļinājuma vai no kādas tā daļas izmantošanas.

Situācijā, kad darbiniekam ir tiesības uz atšķirīga ilguma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, piemērojama Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 2. panta astotā daļa, kurā noteikts, ka  darbiniekam tiek nodrošināta iespēja izmantot ilgāko atvaļinājumu, taču par ilgākā atvaļinājuma daļu izmaksā tikai to vidējo izpeļņu, kas nopelnīta amatā (darbā), kurš dod tiesības uz ilgāku atvaļinājumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas