E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26301
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
3

Bērna dzīvesvietas deklarācijas fakts un tiesības uz bērnudārzu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. maijā, 2022
Julija

Labdien! Šobrīd gaidu bērniņu, esmu deklarēta Rīgā, bet dzīvoju Jelgavā. Vai mums abiem būs jādeklarējas Jelgavā vai tikai bērniņam, lai tiktu uz bērnudārzu?

A
atbild:
21. maijā, 2022

Vecākiem ir tiesības izvēlēties izglītības iestādi, kurā bērns iegūst izglītību, tā tas ir noteikts Izglītības likuma 57. panta pirmajā punktā. Jums ir tiesības izvēlēties jebkuru pirmsskolas izglītības iestādi.

Atbilstoši Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 4. panta pirmajā punktā noteiktajam “dzīvesvietas maiņas gadījumā attiecīgās personas pienākums ir mēneša laikā, kopš tā pastāvīgi dzīvo jaunajā dzīvesvietā, deklarēt savu dzīvesvietu deklarēšanas iestādē”.

Savukārt dzīvesvietas deklarēšana jāveic mēneša laikā, kopš bērns pastāvīgi dzīvo jaunajā dzīvesvietā. Tas ir obligāts pienākums, kuru visērtāk izpildīt, izmantojot e-pakalpojumu Dzīvesvietas deklarācijas iesniegšana.

To var izdarīt arī klātienē tajā pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē, kuras administratīvajā teritorijā atrodas deklarējamā dzīvesvietas adrese. Par dzīvesvietas deklarācijas reģistrāciju klātienē ir jāveic samaksa, bet elektroniskā reģistrācija ir bez maksas.

Neviens normatīvais akts nenosaka pienākumu nepilngadīga bērna dzīvesvietu deklarēt vecāku deklarētajā dzīvesvietā. Bērna vecāki var deklarēt bērna dzīvesvietu arī citur.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas