E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26277
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kā atgūt pusi no dzīvokļa domājamām daļām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. maijā, 2022
Sigita

Divas personas ir kopīpašnieki dzīvoklim. 1/2 un 1/2 domājamās daļas. Es sākotnēji biju vienīgā īpašniece. Taču pēc tam pārdevu vienu pusi otram cilvēkam (mūsu kopējā bērna tēvam), laulāti neesam bijuši. Savas muļķības dēļ un arī informācijas trūkuma dēļ piekritu pārdošanai. Jo, kā izrādījās, šai personai ir saistības pie zvērināta tiesu izpildītāja. Kad tika pieņemts lēmums vairs nedzīvot kopā, sarunājām, ka es nopirkšu atpakaļ savu daļu. (Darījuma summa, par kuru pārdevu, bija 1/2 no dzīvokļa kadastra vērtības, kas bija arī sākotnējā pirkuma summa, kad pirmo reizi nopirku šo īpašumu.) Beigās es nevarēju atpirkt ZTI lieguma dēļ. Plānoju sniegt prasību tiesā par atsavināšanu. Jo, kā izskatās, vienoties arī nesanāks, jo persona pieprasa 5 reizes lielāku summu, par kādu vēlētos pārdot savu daļu, kad tas būs iespējams (kad segs saistības pie ZTI). Es komunicēju ar attiecīgo ZTI par situāciju: parāda summa esot pārāk liela, lai es varētu vienkārši nopirkt no ZTI šo īpašuma daļu. Bija runa par izsoli, bet, manuprāt, tas nav visai prātīgi. Šajā dzīvoklī kopš tā sākotnējās iegādes dzīvo arī divi nepilngadīgi bērni (viens ir mans, kuram tēvs ir miris, un otrs bērns ir kopīgais ar iepriekšminēto personu). Vienvārdsakot, vēlētos saprast pareizāko rīcību šādā situācijā.

A
atbild:
22. maijā, 2022
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore

Bez konkrētiem dokumentiem uz šo jautājumu precīzi atbildēt nav iespējams.

Šajā gadījumā ar kopīpašumu īsti nekāda sakara nav. Saskaņā ar Civillikuma 1072. pantu ar domājamo daļu civilvīrs varēja brīvi rīkoties un arī zvērināts tiesu izpildītājs (ZTI) bija tiesīgs ierakstīt ķīlas atzīmi, vai varbūt arī ir nostiprināta hipotēka. Tas no jautājuma nav saprotams.

Nav saprotams, vai esat jau noslēgusi pirkuma līgumu par 1/2 domājamām daļām, bet to nevar nostiprināt zemesgrāmatā ZTI lieguma dēļ. Liegums pastāvēs, līdz parādnieks/civilvīrs parādu samaksās. Acīmredzot, lai segtu parādu, ZTI vēlas rīkot izsoli, kurā atsavināt 1/2 domājamo daļu.

Nav saprotams, vai pirkuma līgums jau ir noslēgts un pirkuma maksu par 1/2 domājamo daļu jūs jau esat samaksājusi vai arī tās ir bijušas tikai sarunas.

Jums būtu jāvēršas pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta, lai izvērtētu pieņemamāko risinājumu. Jāvērtē, kādu prasību jūs varētu celt: piemēram, par pirkuma līguma atcelšanu un samaksātās pirkuma maksas piedziņu. Tad jūs varētu piedalīties izsolē. Norādītā prasība “par atsavināšanu” gan nebūs ceļama. Piespiest pārdot nevar. Civilvīram ir tiesības pārdot savu 1/2 domājamo daļu par tādu summu, par kādu viņš vēlas, un pārdošanas gadījumā jums būs pirmpirkuma tiesības. Saskaņā ar Civillikuma 1073. pantu, ja kāds nekustama īpašuma kopīpašnieks atsavina savu daļu personai, kura nav kopīpašnieks, tad pārējiem kopīpašniekiem divu mēnešu laikā, skaitot no pirkuma līguma noraksta saņemšanas, pieder pirmpirkuma tiesības.

Ja pirkuma līgums jau noslēgts, jādomā, uz kāda pamata to atcelt vai kā nostiprināt īpašuma tiesības zemesgrāmatā.

Ja kopīpašnieks grib pārdot, tad jūs var izmantot pirmpirkuma tiesības, nopērkot par to summu, kas norādīta pirkuma līgumā.

Ja ZTI rīkos izsoli, tad jūs varat tajā piedalīties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas