E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26254
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Vai var nomainīt uzvārdu, neatrodoties Latvijā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. maijā, 2022
Agata

Uzvārda maņa. Man ir 17 gadi. Vēlos savam reģistrētajam uzvārdam (tēva uzvārds) pievienot arī mātes uzvārdu (mātei un jaunākajam brālim ir abi uzvārdi). 1. Nevaru atrast elektronisko pieteikumu uzvārda maiņai. 2. Nedzīvoju Latvijā. Pēc uzvārda maiņas man būs jādodas uz Latviju, lai nomainītu pasi un ID karti. Vai mani ceļošanas dokumenti nebūs derīgi no tā brīža, kad lēmums tiks pieņemts, vai no tā brīža, kad uzrakstīšu iesniegumu par jaunu dokumentu saņemšanu?

A
atbild:
27. jūnijā, 2022
Signe Laizāne
LV portāls

Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums noteic, ka vārdu vai uzvārdu var mainīt persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un ja pastāv kāds no vairākiem iemesliem, tostarp persona vēlas iegūt mātes vai tēva uzvārdu.

Informācija par iesniegumu un atbilstošās veidlapas pieejamas Tieslietu ministrijas mājaslapā šeit.

Lēmumu par vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņu vai atteikumu mainīt pieņem viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentā.

Lēmums adresātam tiek nosūtīts pa pastu ierakstītā sūtījumā uz iesniegumā norādīto adresi vai elektroniski, parakstīts ar drošu elektronisko parakstu.

Lēmums stājas spēkā ar brīdi, kad tas paziņots adresātam, kā to nosaka Administratīvā procesa likuma 70. panta pirmā daļaAtbilstoši Paziņošanas likuma 10. panta otrajai daļai, kas uz Eiropas Savienības dalībvalsti nosūtīts ierakstītā pasta sūtījumā, uzskatāms par paziņotu septītajā dienā pēc tā nodošanas pastā, bet uz citām valstīm uzskatāms par paziņotu trīs nedēļas pēc dokumenta nodošanas pasta pakalpojumu sniegšanas vietā.

Pēc vārda vai uzvārda (vārda un uzvārda) maiņas saskaņā ar likuma 10. pantu, lai saņemtu jaunu personu apliecinošu dokumentu, 30 dienu laikā pēc tam, kad stājies spēkā lēmums par atļauju mainīt vārdu vai uzvārdu (vārdu un uzvārdu), šis lēmums jāiesniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē vai Latvijas Republikas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas