E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26251
Lasīšanai: 2 minūtes

Kādi ir nosacījumi maternitātes un vecāku pabalsta saņemšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. maijā, 2022
Olga

Labdien! Nostrādāju pusgadu. Esmu stāvoklī. Pirmsdzemdību atvaļinājums būs no 23.05. Pārtraucu darba attiecības (pēc abpusējas piekrišanu) 24.04. Vai man pienākas maternitātes un vecāku pabalsts?

A
atbild:
12. maijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, kura grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ zaudē ienākumus un kurai ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B. Ja ir piešķirts maternitātes pabalsts, tad seko arī tiesības uz vecāku pabalstu.

Atsevišķos gadījumos arī sieviete, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā, var saņemt maternitātes pabalstu, tajā skaitā, ja zaudējusi darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma.

Tiesībām uz maternitātes pabalstu ir arī kvalifikācijas periods, sociālajai apdrošināšanai jābūt vismaz trīs mēnešus pēdējā pusgadā (sešos mēnešos) vai vismaz sešus mēnešus pēdējos divos gados (24 mēnešos).

Minimālais sociālās apdrošināšanas periods jeb kvalifikācijas periods ir laika posms, kurā cilvēks ir bijis darba ņēmējs vai pašnodarbinātais  un ir veiktas sociālās iemaksas maternitātes apdrošināšanai.

Informāciju individuālā situācijā par tiesību iegūšanu uz pabalstiem jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā: rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas