E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26246
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par parādu piedzinēju prasībām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. maijā, 2022
Jelena

Labdien! Laikā nenokārtotas parādsaistības pret kreditoru, sākumā tika samaksāts pa daļām vairākām parādu piedziņu kompānijām, un beigās parāds tika apmaksāts pilnā apmērā ar tiesu izpildītāja starpniecību. Turklāt parādam termiņš ir vairāk par 10 gadiem. Bet pēc tā, kad parāds tika samaksāts pilnā apmērā, viena no parādu piedziņu kompānijām draud uzsākt tiesvedības procedūras uzsākšanu par viņu parādu piedziņas izdevumiem. Vai tas ir likumiski, ja parāds ir samaksāts?

A
atbild:
21. maijā, 2022

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 61 “Noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kas nav atlīdzināmi” 2. punktu – parāda atgūšanas sniedzējam ir tiesības pieprasīt, lai tas atlīdzinātu pamatotus parāda atgūšanas izdevumus, kas atbilst šādam pieļaujamajam apmēram:

  1. par rakstiska paziņojuma sagatavošanu un nosūtīšanu parādniekam, kurā sniegta informācija par parāda esību un aicinājums labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības, un par nepieciešamajām darbībām parādnieka faktiskās kontaktinformācijas noskaidrošanai, ja parādnieks nav sasniedzams, – kopā ne vairāk kā septiņus eiro.
  2. par citām parāda atgūšanai papildus veiktajām darbībām – kopā ne vairāk kā 10 eiro parāda atgūšanas procesā, līdz parādnieks izpildījis maksājuma saistības pret parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju vai kreditoru.

Līdz ar to, ja parādu piedzinējs var pierādīt savu prasījumu pamatotību, kā arī to, ka nav iestājies prasījuma noilgums, Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā, tad viņam kā jebkurai personai ir tiesības vērsties tiesā savu interešu aizstāvībai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas