E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26236
Lasīšanai: 3 minūtes

Kādi ir nosacījumi maternitātes un vecāku pabalsta saņemšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2022
Rita

Labdien! Jautājums par maternitātes pabalsta saņemšanas un vecāku pabalsta saņemšanas kārtību. Kā tie tiks aprēķināti, ja no 2019. gada maija devos dekrētā ar pirmo bērnu, tad 2020. gada augustā devos dekrētā ar otru bērnu (tie pārklājās), tad 2021. gada septembrī atgriezos darbā vien uz divām nedēļām, tad atpakaļ bērna kopšanas atvaļinājumā, nu gaidu trešo mazuli, darbā atgriežos jūnijā un līdz oktobrim strādāšu. Paldies!

A
atbild:
16. maijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, kura grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ zaudē ienākumus un kurai ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B. Ja ir piešķirts maternitātes pabalsts, tad seko arī tiesības uz vecāku pabalstu.

Lai aprēķinātu pabalstus,  nosaka vidējo iemaksu algu 12 kalendāra mēnešu periodā, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums (maternitātes pabalstam), piešķirts vecāku pabalsts. Šajā 12 mēnešu periodā neieskaita pārejošas darba nespējas dienas, par kurām izmaksāts slimības pabalsts (darba nespējas lapa B), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, kā arī bērna kopšanas atvaļinājuma kalendāra dienas.

No jūsu sniegtās informācijas  izriet, ka 12 mēnešu periodā būs izslēdzamie mēneši, ko neņem vērā pabalstu aprēķinam. Un pabalstu apmērs tiks noteikts no darba ienākumiem tajos mēnešos, kuri ietilps 12 mēnešu vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā.

Sievietei, kurai, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu.

Šo tiesību normu piemēro, ja:

1) sievietei ir tiesības uz vecāku pabalstu par nākamo bērnu;

2) nākamais bērns piedzimis, kamēr iepriekšējais vēl nav sasniedzis 3 gadu vecumu;

3) par iepriekšējo bērnu sievietei ir bijis piešķirts vecāku pabalsts.

Ja visi nosacījumi tiek izpildīti, tad vecāku pabalstu piešķir ne mazākā apmērā kā par iepriekšējā bērna kopšanu (atbilstoši izvēlētajam pabalsta saņemšanas ilgumam).

Informāciju individuālā situācijā par tiesību iegūšanu uz pabalstiem ieteicams noskaidrot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā: rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas