E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26215
Lasīšanai: 5 minūtes

Atvaļinājums valsts pārvaldē nodarbinātam darbiniekam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. maijā, 2022
Baiba

Labdien! Mums darbavietā, kas ir valsts pārvalde, pusi ikgadējā atvaļinājuma var izņemt pa darba dienām, otru pusi dod nevis 2 kalendārās nedēļas, bet gan 10 darba dienas vienā reizē. Līdz ar to, ja svētku diena ir sestdienā vai svētdienā, tad atvaļinājuma darba dienas pagarinātas netiek. Tādu kārtību paredzot Darba likums un Atlīdzības likuma 41. panta pirmā daļa. Vai tas ir tiesiski? Vai man nepienākas 2 kalendārās nedēļas, un, ja tajā laikā ir svētku dienas brīvdienās, tad atvaļinājumu pagarināt nedrīkst?

A
atbild:
20. maijā, 2022
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba likuma 149. panta pirmo daļu ikvienam darbiniekam ir tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, kas nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām, neskaitot svētku dienas. Tas nozīmē, ka ikgadējais apmaksātais atvaļinājums ir četras kalendāra nedēļas jeb 28 kalendāra dienas, kas ietver gan darba dienas, gan nedēļas atpūtas dienas, neskaitot svētku dienas.

Kā noteikts Darba likuma 149. panta otrajā daļā, darbiniekam un darba devējam vienojoties, ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu kārtējā gadā var piešķirt pa daļām, taču viena no atvaļinājuma daļām kārtējā gadā nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām.

Atbilstoši Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma (turpmāk Atlīdzības likums) 40. panta pirmajai daļai amatpersonu (darbinieku) atvaļinājumus, to ilgumu un piešķiršanas kārtību, kā arī citus ar atvaļinājumiem saistītus jautājumus regulē attiecīgās Darba likuma normas, ciktāl šajā likumā nav noteikts citādi.

Savukārt saskaņā ar Atlīdzības likuma 41. panta pirmo daļu, ja ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu izmanto pa daļām, viena no atvaļinājuma daļām nedrīkst būt īsāka par Darba likumā noteikto, bet, atlikušo daļu piešķirot pa daļām, ievēro šādus noteikumus:

1) aizliegts palielināt apmaksājamo darbdienu skaitu;

2) katra daļa nedrīkst būt īsāka par vienu kalendāra nedēļu, izņemot gadījumus, kad institūcija vai amatpersona, kas piešķir ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, atļāvusi ikgadējā atvaļinājuma attiecīgo daļu izmantot pa dienām, nepalielinot saskaņā ar likumu apmaksājamo darbdienu skaitu.

Atbilstoši norādītajam darba devējs, kura darbiniekiem ir piemērojams Atlīdzības likums, piešķirot ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu pa daļām, nevar palielināt apmaksājamo darbdienu skaitu. Tomēr vēršama uzmanība, ka, atvaļinājumu izmantojot pa daļām, viena no atvaļinājuma daļām nedrīkst būt īsāka par Darba likuma 149. panta otrajā daļā noteikto: tā nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām, turklāt ņemams vērā, ka arī šādā gadījumā jāievēro Darba likuma 149. panta pirmajā daļā noteiktais vispārīgais princips, ka atvaļinājuma kalendāra nedēļu (vai dienu) ilgums nodrošināms, neskaitot svētku dienas

Savukārt par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā. Valsts darba inspekcijas ieskatā apstākļi, ka atvaļinājuma laikā iekrīt svētku diena, kas netiek ieskaitīta atvaļinājuma kalendāra nedēļu (vai dienu) skaitā, nav vērtējami kā tādi, kas palielina apmaksājamo darbdienu skaitu. Valsts darba inspekcijas ieskatā ir svarīgi saprast, ka darbiniekam pienākošais četru kalendāra nedēļu ilgais ikgadējais apmaksātais atvaļinājums, izmantojot to pa daļām, izmantojams ne tikai darbinieka darba dienās, bet arī nedēļas atpūtas dienās, tādejādi nodrošinot, ka mākslīgi netiek palielināts atvaļinājuma laikā apmaksājamo dienu skaits. Turklāt, neskatoties uz to, vai atvaļinājuma laikā svētku diena iekrīt darbiniekam nolīgtajās darba dienās vai nedēļas atpūtas dienās, tās nav ieskaitāmas atvaļinājuma laikā. Pretējā gadījumā var veidoties apstākļi, ka darbiniekam ikgadējais apmaksātais atvaļinājums par individuālo darba gadu netiek nodrošināts pilnā – četru kalendāra nedēļu, neskaitot svētku dienas, – apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas