E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26210
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par īpašnieka tiesībām prasīt īpašuma atbrīvošanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. maijā, 2022
Inga Upeniece

Labdien! Vēlos noskaidrot par tiesībām. Mans tēvs bija likumiskā laulībā ar savu sievu. Viņi dzīvoja kopā vairāk nekā 30 gadus. Sieva visu savu zemi, māju norakstīja dēlam. Sieva šajā ziemā nomira. Tagad viņas bērni grib visu pārdot un izlikt manu tēvu no mājām. Vai viņam nav nekādas tiesības uz dzīvošanu mājās? Vai var tā vienkārši izlikt?

A
atbild:
09. maijā, 2022

Diemžēl no situācijas apraksta nav saprotams, kā jūsu tēva sieva “norakstīja” dēlam savus īpašumus, proti, vai tas notika ar pēdējās gribas rīkojumu (testamentu, mantojuma līgumu) vai arī tas notika pirms nāves, piemēram, ar dāvinājuma vai uztura līgumu, kā arī to, kādas bija laulāto mantiskās attiecības (piemēram, vai īpašumi bija sievas atsevišķa manta un neietilpa laulāto kopmantā) un kā tika risināts mantošanas jautājums, tādēļ varu sniegt vispārīgu atbildi.

Atbilstoši Civillikuma 994. pantam par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā.

Tas nozīmē, ka nekustamā īpašuma īpašnieks ir tiesīgs brīvi rīkoties ar savu īpašumu, t.sk. to pārdot, ja vien nepastāv tādi ierobežojumi, kas to liedz (piemēram, zemesgrāmatā reģistrēts aizligums īpašumu atsavināt utt.).

Saskaņā ar Civillikuma 1039. pantu īpašnieks var aizliegt citiem ietekmēt viņa lietu, kā arī to lietot vai izmantot.

Tas nozīmē: ja jūsu tēvam nav tiesiska pamata minētajā īpašumā dzīvot (piemēram, īpašumtiesības, īres vai cits līgumisks pamats), tad mirušās sievas dēls kā īpašnieks var prasīt viņa īpašuma atbrīvošanu.

Rekomendēju par konkrētiem situācijas apstākļiem konsultēties ar juristu vai zvērinātu advokātu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas