E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26205
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ja ir vienošanās par vecāka atsevišķo aizgādību, vai to var grozīt vai atcelt

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. maijā, 2022
Sandis

Kā tēvam atgūt bērna aizgādību (vecāku kopīgo aizgādību)? Pašreiz bērna mātei ir piešķirta vienpersoniska bērna aizgādība pie zvērinātas notāres. Piekritu aiz nezināšanas/muļķības bērna mātes īstenotai vienpersoniskai bērna aizgādībai. Alimentus visu laiku esmu maksājis. Līdz bērna pilngadībai esmu atļāvis dzīvot viņiem manā dzīvoklī. Tikšanās ar bērnu nav liegta. Tēva tiesības uz bērna aizgādību aktualizējas, tāpēc ka māte grib braukt dzīvot uz ārzemēm un ņemt bērnu līdzi. Vai tiesas darbos nāktu par labu fakts, ka māte pēdējos 10–20 gadus gandrīz nav strādājusi?

A
atbild:
23. augustā, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Civillikuma 178. panta ceturtā daļa noteic, ka vecāku kopīga aizgādība izbeidzas, kad, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, tiek nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība.

No jautājuma apraksta izriet, ka pie zvērināta notāra vecāki noslēdza vienošanos, saskaņā ar kuru savstarpēji vienojušies, ka bērna mātei tiek noteikta atsevišķa aizgādība. Tātad uz vienošanās noslēgšanas brīdi abi vecāki tam piekrita.

Ja šobrīd vēlaties, lai tiktu noteikta abu vecāku kopīga aizgādība, pusēm savstarpēji vienojoties, var atcelt vai grozīt esošo vienošanos. Jāņem vērā, vai vienošanās ir slēgta pie notāra privātā dokumenta veidā vai notariālā akta veidā. Ja dokuments ir noslēgts privātā dokumenta veidā, tad puses var vērsties pie jebkura jurista, kas praktizē ģimenes tiesību jomā, lai tiktu sagatavoti grozījumi pie esošās vienošanās vai dokuments par vienošanās atcelšanu (vai arī sagatavot šādu dokumentu patstāvīgi, ja pusei vai pusēm ir attiecīgas zināšanas). Savukārt, ja vienošanās tika noslēgta notariālā akta veidā, lai to grozītu vai atceltu, pusēm atkal būs nepieciešams vērsties pie notāra, jo vienošanos var atcelt tādā veidā, kādā vienošanās tika noslēgta.

Savukārt, ja pusēm neizdodas savstarpēji labprātīgi vienoties, var vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par vienošanās grozīšanu vai atcelšanu. Ņemot vērā, ka šādas tiesvedības gaitā tiek lemts par jautājumu, saistītu ar bērnu, svarīgs kritērijs ir konkrētā bērna intereses.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas