E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26201
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā pārņemt otru kopīpašuma daļu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. maijā, 2022
Viesturs

Labdien! Mēs ar sievu savā īpašumā no manas mammas iegādājāmies nekustamo īpašumu, kas sastāv no zemes gabala, uz kura atrodas palīgēkas un dzīvojamā māja. Visa zeme un saimniecības ēkas mums pieder 100%. Savukārt dzīvojamā māja mums pieder tikai 1/2 daļa. Otra daļa savulaik piederēja manas mātes māsai. Māsa jau sen kā mirusi. Tad (nenoformējot mantojuma dokumentus) tur darbojās mammas māsas meita... bet diemžēl nu jau ir vairāk par 10 gadiem, kopš viņa arī ir mirusi. Ir palicis vēl dēls un mazbērni. Bet jau vairāk nekā 10 gadus par šo īpašumu neviens neinteresējas. Jāpiebilst, ka nekustamais īpašums ir sliktā tehniskā stāvoklī, bez kanalizācijas, ūdensvada utt. Kā mēs varam pārņemt savā īpašumā mums nepiederošo ½ daļu dzīvojamās mājas? Vēlamies, lai mums piederētu viss nekustamais īpašums. Gaidīsim jūsu atbildi.

A
atbild:
09. maijā, 2022

Vispirms jums ir jānoskaidro, kas ir mājas ½ daļas īpašnieks. To var izdarīt zemesgrāmatā. Atbilstoši Civillikuma 994. pantā noteiktajam: “Par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemes grāmatās.”

Civillikuma 416. pantā ir noteikts: “Ja pēc mantojuma atstājēja nāves viņam mantinieki nav palikuši vai šie mantinieki likumiskā termiņā pēc publikācijas par mantojuma atklāšanos nav ieradušies vai nav pierādījuši savas mantojuma tiesības, tad manta piekrīt valstij.” Kā arī “par nekustamo īpašumu, kas atzīts par bezmantinieku mantu, zemesgrāmatā tiek izdarīta atzīme, ka tā ir bezmantinieku manta un ir piekritīga valstij”.

Attiecīgi īpašnieks ir arī atbildīgs par kopīpašuma tehnisko stāvokli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas