E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26180
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Labot testamentu var tikai pats mantojuma atstājējs

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. maijā, 2022
Jolanta

Pēc mātes insulta esmu viņas vienīgā kopēja. Man ir arī universālpilnvara. Vai tā paredz iespēju, ka es varu mainīt iepriekš sasādītu testamentu, ja mātes stāvoklis šobrīd ir tāds, ka viņa savu vēlmi izteikt nevar?

A
atbild:
06. maijā, 2022

Universālpilnvara neparedz tiesības labot testamentu pēc pilnvarotās personas ieskaitiem.

Tā kā likums paredz, ka testamenti pēc savas formas ir publiski vai privāti, tad publiskos testamentus taisa pie notāra vai bāriņtiesā un testatora (mantojuma atstājēja) personīgā klātbūtnē (Civillikuma 434. pants), kas nozīmē, ka notārs vai bāriņtiesa pārliecinās par to, ka testators pats pauž savu gribu.

Savukārt, lai privāts testaments būtu spēkā, jābūt pārliecībai, ka to taisījis mantojuma atstājējs un ka tas izteic pareizi viņa pēdējo gribu. Privāts testaments taisāms rakstiski, mantojuma atstājējam pašrocīgi visu testamentu uzrakstos un parakstot (Civillikuma 446. pants). Savukārt izlabojumi testamentā neatņem tam spēku, ja pierāda, ka tos izdarījis testators pats ar savu roku vai ka tie izdarīti pēc viņa gribas un ar viņa ziņu, turklāt skaidri un salasāmi (Civillikuma 456. pants).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas