E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26176
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja strādā nelegāli un liek dibināt firmu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. maijā, 2022
Zita

Ko darīt situācijā, ja no citas valsts cilvēks atbrauc strādāt uz Latviju kādā firmā un viņu neņem oficiāli darbā kādu laiku, un pēc tam liek uztaisīt firmu uz viņa vārda? Īpašnieks solījies palīdzēt ar dokumentiem, bet beigās tas ārzemnieks ir iebraucis pamatīgos algas nodokļu parādos. Dokumenti netika kārtīgi pieskatīti, un viņš ir maksājis mazāk, nekā gada laikā saņēmis. Ko viņam darīt? Vai ir iespējams pierādīt, ka priekšnieks ir vainīgs? Un vai ir iespējams ārzemniekam neatmaksāt šo nodokļa parādu?

A
atbild:
06. maijā, 2022
Inese Helmane
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Saistībā ar nelegālo nodarbinātību ar visiem dokumentiem būtu ieteicams doties uz Valsts darba inspekciju. Savukārt saistībā ar fiktīvas firmas izveidi ir jāraksta iesniegums Valsts policijai.

Valsts darba inspekcija norāda: saskaņā ar Valsts darba inspekcijas likumu Valsts darba inspekcijas funkcija ir valsts uzraudzības un kontroles īstenošana darba tiesisko attiecību un darba aizsardzības jomā. Valsts darba inspekcijas likumā noteiktie Valsts darba inspekcijas uzdevumi neparedz Valsts darba inspekcijai tiesības uzraudzīt tiesiskās attiecības, kas nav dibinātas (vai dibināmas) uz darba līguma pamata.

Ja starp pusēm noslēgts nevis darba līgums, bet gan cita veida civiltiesisks līgums, tad strīdi un domstarpības, kas radušies attiecīgā līguma izpildē, jārisina sarunu ceļā, savstarpēji vienojoties, bet, ja vienošanās netiek panākta, strīds risināms tiesā. Savukārt jautājumos par valsts nodokļu, nodevu un citu valsts noteikto obligāto maksājumu iekasēšanu Latvijas teritorijā atbilstoši kompetencei personai jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas