E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26172
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Testaments un neatņemamā daļa

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. aprīlī, 2022
Zane

Labdien! Pirms diviem gadiem nomira vecmāmiņa, ar testamentu novēlēja man dzīvokli. Mana pusmāsa vēlas saņemt neatņemamo daļu. To jāizmaksā naudā, saprotu, ka 1/4 daļu no dzīvokļa vērtības. Bet kā to aprēķina? No kadastrālās vērtības tagad vai pirms diviem gadiem, vai tirgus vērtības šobrīd? Dāvinājuma gadījumā skaidri likumā viss formulēts, bet, mantojot ar testamentu, nesaprotu. Tagad summa, ko man pieprasa, ir tik liela, ka zūd jēga testamenta esamībai.

A
atbild:
17. maijā, 2022
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Civillikuma 422. pantam testators savam nāves gadījumam var brīvi noteikt par visu savu mantu, ar to ierobežojumu, ka viņa neatņemamās daļas tiesīgajiem atstājamas viņu neatņemamās daļas.

Saskaņā ar Civillikuma 423. panta otro daļu neatņemamās daļas tiesīgajiem ir tikai prasījuma tiesība uz neatņemamās daļas izdošanu naudā (788. p.). Tiesība uz neatņemamo daļu ir mantojama un tālāk nododama tiesība.

Saskaņā ar Civillikuma 425. pantu neatņemamā daļa ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kādu neatņemamās daļas tiesīgais manto pēc likuma. Šo daļu noteic pēc tā mantas sastāva un vērtības (kadastrālās), kāds bijis testatora nāves dienā.

Neatņemamā daļā ieskaita tiklab to, ko testators atstājis mantiniekam kā mantojumu vai legātu, kā arī to, kas saņemts testatora dzīves laikā, ja uz saņemto attiecas pievienojuma pienākums (757. pants un turpmākie panti).

Neatņemamo daļu aprēķina no testatora skaidras mantas, atskaitot visus viņa parādus.

Ņemot vērā Augstākās tiesas skaidrojumu, daļu aprēķina naudas izteiksmē, bet pieļaujama arī vienošanās par noteiktas mantas, tai skaitā konkrētā nekustamā īpašuma vai nekustamā īpašuma domājamās daļas, piešķiršanu neatņemamās daļas tiesīgajam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas