E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26164
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
4
4

Vai jāmaksā nekustamā īpašuma nodoklis ne tikai par zemi, bet arī par dārza māju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. aprīlī, 2022
Ilze

Uzskatīju, ka 2014. gadā no vectēva kā dāvinājumu saņēmu visu viņa īpašumu: dārza mājiņu (35 m2) un zemi (600m2). Kad šogad gribēju īpašumu pārdot, atklājās, ka man ir īpašuma tiesības tikai uz zemi. Vectēvs sen miris. Cik likumīgi no pašvaldības ir kopš 2014. gada no manis katru gadu prasīt NĪN par dārza māju, uz kuru man nav nekad bijušas īpašuma tiesības? Domādama, ka arī dārza mājiņa ir manā īpašumā, katru gadu NĪN nomaksāju. Ir pienācis arī 2022. gada rēķins. Vai man jāveic apmaksa?

A
atbild:
28. aprīlī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nekustamā īpašuma nodokļa likuma 2. pantā noteikts: nekustamā īpašuma nodokli maksā Latvijas vai ārvalstu fiziskās un juridiskās personas un uz līguma vai citādas vienošanās pamata izveidotas šādu personu grupas vai to pārstāvji, kuru īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai – šajā likumā noteiktajos gadījumos – lietošanā ir nekustamais īpašums.

Savukārt likuma pārejas noteikumu 3.1 punktā paredzēts, ka par ēkām, kas saskaņā ar šā likuma 2. pantu neatrodas kādas personas īpašumā vai tiesiskajā valdījumā, nekustamā īpašuma nodokli maksā ēkas lietotājs.

Saskaņā ar likuma 4. panta 1.1 daļu nodokļa administrēšanai izmanto Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētos datus. Datus, kas netiek reģistrēti Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanai vietējā pašvaldība iegūst šajā likumā noteiktajā kārtībā vai no citām informācijas sistēmām.

Pašvaldībā jāuzzina, uz kāda pamata tiekat uzskatīta par būves lietotāju.

Ja uz zemes atrodas būve, kas nepieder zemes īpašniekam, jānoskaidro, vai būvi ir iespējams legalizēt. Par šīm darbībām Valsts zemes dienesta mājaslapā ir pieejams informatīvs raksts Būvju ar nenoskaidrotu piederību noteikšana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 52 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas