E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26155
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošana pa daļām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. aprīlī, 2022
Solvita

Labdien! Bērna kopšanas atvaļinājums tika piešķirts 20.06.2015., darbā atgriezos 01.04.2016., izmantojot aptuveni 9,5 mēnešus no atvaļinājuma. Bērnam paliek 8 gadi 23.03.2023. Saprotu, ka bērna kopšanas atvaļinājumā man vēl ir iespēja izņemt aptuveni 8,5 mēnešus (no kopējiem 18 mēnešiem). Vai likumā ir noteikts, cik ilgam jābūt atvaļinājumam, ja vēlos to izņemt tagad? Vai drīkstu ņemt, piemēram, 5 darba dienas mēnesī katru mēnesi līdz bērna 8 gadu vecumam? Vai šis bērna kopšanas atvaļinājums, šobrīd ņemot, būtu neapmaksāts? Paldies!

A
atbild:
28. aprīlī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Bērna kopšanas atvaļinājuma (BKA) regulējums ir ietverts Darba likuma 156. pantā. To var izmantot abi vecāki, to ieskaita kopējā darba stāžā, tā kopējais ilgums nevar pārsniegt pusotru gadu, un tas ir izmantojams, līdz bērns ir sasniedzis 8 gadu vecumu. 156. panta otrā daļa paredz, ka BKA var izmantot pilnu laiku vai pa daļām un darbiniekam vienu mēnesi iepriekš ir jāpaziņo darba devējam par BKA vai tā daļas sākumu un ilgumu. Tādējādi BKA izmantošana pa daļām ir pušu vienošanās, jo likums nenosaka BKA daļas minimālo ilgumu, tās ir darbinieka tiesības. Darba devējam nav tiesību atlikt vai atteikt BKA piešķiršanu, ja darbinieks ir laikus iesniedzis iesniegumu.

Ja BKA daļa tiek izmantota vēlāk nekā bērna agrīnajā vecumā līdz 1 vai 1,5 gadiem, kad BKA apmaksā valsts ar vecāku pabalstu, tad šāds atvaļinājums netiek apmaksāts.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas