E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26136
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Kā laulātā atsevišķo mantu novēlēt bērniem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. aprīlī, 2022
Marta

Labdien! Man ir māja, kuru uzcēlu par saviem līdzekļiem un kura man piederēja jau pirms laulībām. Tā zemesgrāmatā ir reģistrēta uz mana vārda. Vai mana vīra bērni no iepriekšējās laulības varēs pretendēt uz šo īpašumu pēc viņa nāves? Ja es nomirstu pirmā, vai vīrs varēs pieprasīt mantojumu, daļu no šīs mājas? Kopēju bērnu mums nav, man ir dēls un meita no iepriekšējās laulības.

A
atbild:
16. maijā, 2022
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 91. pantu izriet, ka katra laulātā atsevišķa manta ir manta, kas laulātajam piederējusi pirms laulības vai ko laulātie līgumā noteikuši par atsevišķu mantu.

Tas, ka zināma manta ir atsevišķa, jāpierāda tam laulātajam, kas to apgalvo. Tas, ka nekustamais īpašums ir viena laulātā atsevišķa manta, ierakstāms zemesgrāmatā.

Tātad nekustamais īpašums, kas jums ir piederējis pirms laulībām, ir jūsu atsevišķā manta, un jums ir tiesības ar to rīkoties pēc saviem ieskatiem. Jūsu vīra bērni nevar pretendēt uz šo īpašumu.

Par atsevišķo mantu jūs dzīves laikā varat sastādīt testamentu. Testaments ir personas vienpusējs rīkojums (novēlējums), ko viņa dod savas nāves gadījumam par visu savu mantu vai mantas daļu, par atsevišķām lietām vai tiesībām. Testamentā mantas īpašnieks paredz kārtību, kādā manta pāriet uz mantiniekiem.

Savukārt mantojuma līgumu savā starpā noslēdz mantojuma atstājējs un viņa izvēlēts mantinieks, un šis līgums kā divpusējs darījums nav vienpusēji atsaucams. Mantojuma līgums ir garantija, ka mantiniekam par labu taisītais pēdējās gribas rīkojums netiks atsaukts, viņam nezinot. Mantojuma līgumam ir prioritāte pret testamentu, un vēlāk taisīts testaments mantojuma līgumu neatceļ. Tātad – abām pusēm, kā arī citiem tuviniekiem ir noteikta skaidrība par aizgājēja pēdējo gribu attiecībā uz tā mantu.

Ja persona, vēl dzīva esot, nav slēgusi mantojuma līgumu vai arī nav taisījusi testamentu, tad pēc viņas nāves mantošana notiek pēc likuma saskaņā ar Civillikumā norādīto mantošanas kārtību. Civillikuma 404. pantā noteiktas četras likumisko mantinieku šķiras.

Atbilstoši Civillikuma 405. pantam zemākas šķiras mantinieks nemanto, ja savu gribu mantot izteicis kāds augstākas šķiras mantinieks.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas