E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26104
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Ja uz zemes atrodas citam piederoša ēka

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. aprīlī, 2022
Sandra

Uz mana zemes īpašuma dārzkopības kooperatīvā atrodas sen celta (ap 1975. gadu) nerenovēta dārza māja 42 m2, kas nav ierakstīta manā zemesgrāmatā. Ēkai ir uzradušies mantotāji (mantojuma apliecības), bet nekārto dokumentus zemesgrāmatas iegūšanai (ēka neesot nodota ekspluatācijā, izmaksas dokumentu sakārtošanā būšot lielākas par pārdošanas cenu). Cik ilgi uz mana zemes īpašuma kā apgrūtinājums var būt šāda ēka ar nesakārtotām īpašuma tiesībām (neviens nedzīvo)? Kā rīkoties?

A
atbild:
23. aprīlī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā.

Ēkas, kuras atrodas uz citam īpašniekam piederošas zemes un kuras uzsākts būvēt, pamatojoties uz būvatļauju, kas saņemta pirms 2017. gada 1. janvāra, jānodod ekspluatācijā līdz būvatļaujā norādītajam maksimālajam būvdarbu veikšanas ilgumam vai 2022. gada 1. oktobrim (ja būvatļaujā nav norādīts maksimālais būvdarbu veikšanas ilgums). Pēc šī termiņa nodibināt jaunas brīvprātīga dalītā īpašuma tiesiskās attiecības vairs nebūs iespējams un privātmāju uz svešas zemes vairs būvēt nevarēs.

Būvniecības procesa regulējums – Ministru kabineta noteikumi Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” – paredz maksimālo būvdarbu veikšanas laiku, kas ir astoņi gadi no atzīmes saņemšanas būvatļaujā par būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi (pieci gadi – būvēm, kurām tika novērtēta paredzētās darbības ietekme uz vidi).

Vairāk par dalītā īpašuma problēmām var izlasīt publikācijā “Dalītais īpašums – ja ekspluatācijā nenodota ēka atrodas uz svešas zemes”.

Ieteiktu ar visiem dokumentiem vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta, lai rastu optimālu situācijas risinājumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas