E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26094
Lasīšanai: 2 minūtes
1
6
1
6

Ja dāvina savas kapitāla daļas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. aprīlī, 2022
Blumbergs

Sakarā ar pensijas vecuma iestāšanos un pārvākšanos uz citu valsti vēlos savas kapitāla daļas sabiedrībā ar ierobežotu atbildību atdāvināt citam sabiedrības dalībniekam, kurš nav mans radinieks. Vai Latvijas likumdošana neaizliedz šādu dāvināšanu? Kādā veidā to var izdarīt?Kādi nodokļi būtu jāmaksā abām pusēm? Paldies!

A
atbild:
26. aprīlī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Komerclikuma 188. pants noteic, ka dalībniekam ir tiesības brīvi atsavināt sev piederošo daļu, ja vien likumā vai statūtos nav noteikts citādi. Daļas atsavināšanas, tajā skaitā nodošanas, darījums slēdzams rakstveidā.

Dāvināt, mainīt vai citādi atsavināt daļu (izņemot pārdošanu) dalībnieks drīkst tikai ar dalībnieku lēmumā izteiktu piekrišanu, ja statūtos nav noteikts citādi.

Atsavināt drīkst tikai pilnībā apmaksātu daļu, ja statūtos nav noteikts citādi. Neapmaksātas daļas atsavināšanas gadījumā par daļas apmaksu ir atbildīgi atsavinātājs un ieguvējs kā solidāri kopparādnieki.

Valsts ieņēmumu dienests par nodokļu nomaksu skaidro: nodokļu un grāmatvedības reglamentējošie normatīvie akti nereglamentē darījumā iesaistīto pušu civiltiesiskās attiecības un neierobežo darījumā iesaistītajām pusēm veikt civiltiesiskus darījumus.

Ja sabiedrības ar ierobežotu atbildību kapitāla daļu dāvinātājs nav persona, kuru ar apdāvināto saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, tad apdāvinātajai personai ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliek dāvanu līdz 1425 eiro gada laikā. Ja saņemtā dāvana ir vairāk nekā 1425 eiro gadā, tad apdāvinātajai personai dāvana ir jādeklarē, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, un jāsamaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis 23% no pārsnieguma daļas.

Atdāvinot savas kapitāla daļas, dāvinātājs ienākumu negūst, līdz ar to dāvinātājam darījums nav apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas