E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26072
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Elektroapgādes nodrošināšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. aprīlī, 2022
Laurita

Labdien! Ir tāda situācija: Mārupes novadā, Skultē un Tīraines ciematā elektroenerģijas pārvadītājs un sadalītājs 0,4 kW tīklam ir “Mārupes komunālie pakalpojumi”. Tīklu īpašnieks, pēc visa spriežot, ir Mārupes novada dome. “Mārupes komunālie pakalpojumi” šobrīd ir izsūtījuši vēstules ar norādi, ka pārtrauks piegādāt elektroenerģiju Skultes un Tīraines ciematiem (tās ir apmēram 24 daudzdzīvokļu mājas ar apmēram 1000 dzīvokļiem un daudzas privātās mājas, veikali utt.). Un dod termiņu viens gads pieslēgties AS “Sadales tīkls”. No katra iedzīvotāja tas būtu apmēram 1000 eiro+. Kāpēc pašvaldība nenodeva elektrotīklus AS “Sadales tīkliem” tā, kā to izdarīja visas pārējās Latvijas pašvaldības? Kāpēc iedzīvotājiem jāpieslēdzas pie AS “Sadales tīkls” no jauna? Vai tā nav pašvaldības nolaidība? Pārsvarā jaunu pieslēgumu pieprasa jaunbūves, bet Skultē un Tīrainē daudzdzīvokļu mājas ekspluatācijā nodotas jau pagājušā gadsimta 70. gados. Vai tiešām pašvaldībai nav jānāk pretī iedzīvotājiem, kā man šķiet, ka šo situāciju varēja novērst, nododot tīklus AS “Sadales tīkls”” pirms vairāk nekā 20 gadiem, un par pašvaldības kļūdām nevajadzētu maksāt iedzīvotājiem?

A
atbild:
24. aprīlī, 2022
SIA “Mārupes komunālie pakalpojumi”
Gaļina Sušiņina, juriste

Mārupes novada pašvaldības autonomajā vai uzdotajā kompetencē neietilpst elektroapgādes (tirdzniecības, sadales un pārvades) pakalpojuma sniegšana, organizēšana vai vispārējās pieejamības nodrošināšana. Saskaņā ar Elektroenerģijas tirgus likuma 3. pantu elektroenerģijas tirgus uzraudzību un regulēšanu nodrošina par enerģētiku atbildīgā ministrija (turpmāk: ministrija), regulators un Būvniecības valsts kontroles birojs (turpmāk: birojs).

Pašvaldības autonomās funkcijas ir minētas likuma “Par pašvaldībām” 15. pantā, un to starpā nav ar elektroenerģijas tirgus uzraudzību un regulēšanu saistītu darbību veikšana, jo tā ir Latvijas valsts atbildības joma.

Pašvaldībai piederošs uzņēmums  SIA “Mārupes komunālie pakalpojumi” (turpmāk tekstā – MKP) patstāvīgi iegādājas vienīgi savām vajadzībām nepieciešamo elektroenerģiju, kuru vēsturiski lieto arī citas personas, tostarp arī Tīraines, Mārupes un Skultes ciemos, izmantojot nenoskaidrotas piederības elektroapgādes infrastruktūru.

MKP nav nedz  licencēts elektroenerģijas tirgotājs, nedz arī sistēmas operators, jo Mārupes novadā vienīgais licencētais sistēmas operators ir AS “Sadales tīkli”, kura ekskluzīvajos pienākumos ietilpst elektroapgādes nodrošināšana tā darbības teritorijā. Šis pienākums sākas pēc tam, kad uz lietotāja pieteikuma pamata ir izbūvēts sistēmas operatora prasībām atbilstošs pieslēgums. Pieslēguma izbūve ir veicama būvniecību regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā saskaņā ar sistēmas operatora izdotajiem tehniskajiem noteikumiem. Saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas  atzinumu MKP uzskatāma vienīgi par enerģijas lietotāju Enerģētikas likuma izpratnē, pārējās privātpersonas – par apakšlietotājiem.

Mārupes pagastā esošā elektroapgādes infrastruktūra nav uzņemta nedz Mārupes novada pašvaldības, nedz arī MKP bilancē.

MKP sadarbībā ar Mārupes novada pašvaldību kopš 2020. gada 1. jūlija veica darbības, lai noskaidrotu privātpersonu vajadzībām izmantojamās elektroapgādes infrastruktūras piederību Mārupes, Tīraines un Skultes ciemos, pieprasot informāciju no Latvijas Valsts arhīva un citām institūcijām, kā arī izvērtējot pašvaldības rīcībā esošos datus.

Neviena no institūcijām, tai skaitā Valsts arhīvs, nespēja izsniegt dokumentus, kuri apliecinātu Mārupes pagastā esošās elektroapgādes infrastruktūras piederību Mārupes novada pašvaldībai vai MKP, kas padara par neiespējamu šo objektu uzņemšanu pašvaldības vai MKP pamatlīdzekļu uzskaitē.

Minētais apstāklis savukārt liedz nodot šo mantu AS “Sadales tīkli”, jo tīklu nodošanas procesa  neatņemama sastāvdaļa ir īpašuma tiesības apliecinošie dokumenti.

MKP nav kompetenta sniegt padziļinātu atbildi par pašvaldības rīcību pirms 20 gadiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas