E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26071
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri

Ja persona ar psihisku slimību grib strādāt bērnudārzā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. aprīlī, 2022
Inese

Labdien! Vai persona, kura ir psihiatra uzskaitē, drīkst strādāt bērnudārzā par aukli vai audzinātāju?

A
atbild:
28. aprīlī, 2022

Bērnu aprūpes, izglītības, veselības aprūpes un citās tādās iestādēs, kurās uzturas bērni, tātad arī pirmsskolā (bērnudārzā), nedrīkst strādāt un sniegt pakalpojumus personas, kurām tiesa ir piemērojusi Krimināllikumā noteiktos medicīniska rakstura piespiedu līdzekļus. Tādus tiesa nosaka personām, kuras izdarījušas noziedzīgu nodarījumu, bet sirgst ar psihiskiem traucējumiem un ir atzītas par nepieskaitāmām vai ierobežoti pieskaitāmām. Tas noteikts Bērnu tiesību aizsardzības likuma 72. panta piektajā daļā.

Savukārt par pedagogu nedrīkst strādāt persona, kurai normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir ierobežota rīcībspēja. Tas noteikts Izglītības likuma 50. pantā.

Par pedagogu nedrīkst strādāt arī persona, kurai ar tiesas lēmumu atņemtas aizgādības tiesības, bet bērnu uzraudzības pakalpojumus nedrīkst sniegt persona, kurai ar tiesas lēmumu pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības vai ar bāriņtiesas lēmumu persona atcelta no aizbildņa pienākumu pildīšanas to nekārtīgas pildīšanas dēļ vai atņemts audžuģimenes vai viesģimenes statuss, ja tā nav pildījusi attiecīgos pienākumus atbilstoši bērna interesēm.

Līdz ar to jāuzsver, ka visos minētajos gadījumos jābūt spēkā esošam tiesas lēmumam, bāriņtiesas vai citas kompetentās institūcijas lēmumam, uz kura pamata var tikt ierobežotas personas tiesības strādāt ar bērniem un/vai par pedagogu. Tikai psihiatra lēmums vai diagnozes noteikšana (uzskaite) nebūs pietiekams pamats, lai ierobežotu tiesības strādāt ar bērniem un/vai par pedagogu.

Vienlaikus jāņem vērā: pieņemot darbā darbiniekus bērnu aprūpes, izglītības, veselības aprūpes un citās tādās iestādēs, kurās uzturas bērni, darba devēja pienākums ir pieprasīt informāciju par šo personu iepriekšējo darbību, kompetenci un pieredzi (tas noteikts Bērnu tiesību aizsardzības likuma 72. panta trešajā daļā).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas