E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26046
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
4
1
4

Ja kaimiņš nelaiž dzīvoklī

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. aprīlī, 2022
Agita

Ēkā notiek renovācijas darbi ar “Altum” dalību. Viens no kaimiņiem nelaiž savā dzīvoklī, lai izvirzītu logu. Būvnieks atsūta pārējiem iedzīvotājiem paziņojumu, ka darbus nebūs iespējams nobeigt un līdz ar to “Altum” daļu var nākties segt pārējiem. Kā juridiski pārliecināt un ietekmēt šo kaimiņu? Vai ir likums, kas paredz atbildību šajā situācijā?

A
atbild:
20. aprīlī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta pirmās daļas 7. punkts paredz, ka dzīvokļa īpašniekam ir pienākums nodrošināt iespēju dzīvokļu īpašnieku kopības vai pārvaldnieka pilnvarotiem speciālistiem veikt dzīvokļa īpašumā darbības, kas nepieciešamas ar dzīvojamās mājas ekspluatāciju saistītu komunikāciju, būvkonstrukciju un citu elementu ierīkošanai un normālai funkcionēšanai, kā arī nodrošināt iespēju apsekot atsevišķo īpašumu.

Ja dzīvokļa īpašnieks nepilda Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktos pienākumus, atbilstoši tiesu praksei jāvēršas ar prasības pieteikumu vispārējās jurisdikcijas tiesā, lūdzot dzīvokļa īpašniekam saskaņā ar Civilprocesa likuma 197. pantu uzlikt par pienākumu ielaist savā dzīvoklī dzīvokļu īpašnieku kopības vai pārvaldnieka pilnvarotos speciālistus, lai veiktu nepieciešamās darbības. Diemžēl pašreizējā likuma redakcija vai normatīvie akti neparedz citus šādas problēmas ārpustiesas risinājumus vai tiesiskus mehānismus, kā nodrošināt piekļuvi dzīvoklim.

2019. gada rudenī Saeimā bija iesniegti grozījumi Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta izmaiņām. Tās noteiktu piespiedu iekļūšanu dzīvokļa īpašumā, ja dzīvokļa īpašnieks atkārtoti neizpilda 10. panta pirmā daļas 7. punktā minētos pienākumus vai dzīvojamā mājā ir izveidojusies avārijas situācija. Tad dzīvokļu īpašnieku kopības vai pārvaldnieka pilnvaroti speciālisti, piesaistot Valsts policiju, būtu tiesīgi piespiedu kārtā iekļūt dzīvokļa īpašumā, lai tajā veiktu darbības, kas ir nepieciešamas ar dzīvojamās mājas ekspluatāciju saistītu komunikāciju, būvkonstrukciju un citu elementu ierīkošanai un normālai funkcionēšanai. Šie grozījumi 2019. gada 19. septembrī ir nodoti izskatīšanai Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai.

Vairāk par to, ko darīt, ja dzīvokļa īpašnieks nelaiž dzīvoklī, lai risinātu avārijas situāciju vai citu ar dzīvojamās mājas ekspluatāciju saistītu jautājumu, var uzzināt LV portāla publikācijā “Avārijas situācijas dzīvojamās mājās – ko darīt, ja īpašnieks nesadarbojas?”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas