E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26023
Lasīšanai: 3 minūtes

Par pašvaldības mantas izsoli

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. aprīlī, 2022
Eva

Labdien! Interesē situācija par pašvaldībai piederoša dzīvokļa izpirkšanu publiskā izsolē. Konkrētāk, interesē termiņi, kādos pašvaldībai pēc lēmuma pieņemšanas par atsavināšanu publiskā izsolē ir jāveic dzīvokļa vērtēšana un vēlāk izsoles publicēšana. Ja tādi termiņi pastāv, kur vērsties, ja tie ir pārkāpti? Vai pašvaldība var pēc dzīvokļa vērtēšanas tomēr atteikt pārdošanu publiskā izsolē? Paldies!

A
atbild:
29. aprīlī, 2022

Pašvaldības nekustamā īpašuma novērtēšanu organizē domes noteiktajā kārtībā.

Nekustamā īpašuma novērtēšanas komisijas sastāvu un mantas nosacīto cenu apstiprina institūcija (amatpersona), kas organizē nekustamā īpašuma novērtēšanu: attiecīgi vai nu dome, vai arī tās noteiktajā kārtībā norādītā institūcija vai amatpersona (Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 8. panta otrā un trešā daļa).

Izsoles noteikumus apstiprina institūcija, kas organizē pašvaldības mantas atsavināšanu.

Izsoles noteikumos norāda institūciju (amatpersonu), kura apstiprina izsoles rezultātus un kurai var iesniegt sūdzības par izsoles rīkotāja darbībām.

Izsoles termiņš nekustamajam īpašumam ir ne īsāks par 4 nedēļām no pirmā sludinājuma publicēšanas (13. pants).

Izsoles rezultātus var neapstiprināt, ja:

  • izsoles rezultātā nav sasniegta pieņemama cena (saskaņā ar 17. un 32. pantu);
  • sasniegta pieņemama cena, bet pieļauta atkāpe no Publikas personas mantas atsavināšans likuma vai izsoles noteikumu kārtības (procesuāli pārkāpumi);
  • sasniegta pieņemama cena, bet nosolītājs nav tiesīgs slēgt darījumu (publiskas personas zemi, tajā skaitā apbūvētu zemi, var iegūt īpašumā personas, kuras saskaņā ar likumu var būt zemes īpašuma tiesību subjekti (44. panta pirmā daļa) vai arī nebija tiesīgs piedalīties izsolē (saskaņā ar 18. pantu).

Ja izsoles termiņā saņemts pirmpirkuma tiesīgā pieteikums (izņemot 4. panta ceturtajā daļā norādītās personas), persona var iegūt pašvaldības mantu par izsolē nosolīto augstāko cenu. Pirmpirkuma tiesīgajai personai 10 dienu laikā no izsoles rezultātu apstiprināšanas jāpaziņo par pirmpirkuma tiesību izmantošanu, jānoslēdz līgums un jāsamaksā nosolītā augstākā cena (ja izsoles noteikumos nav paredzēta cita kārtība).

Kā arī saskaņā ar Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 32. pantu nesekmīgas izsoles rezultātā arī var tikt ierosināts atcelt lēmumu par nodošanu atsavināšanai.

Ņemot vērā iepriekš minēto, jums būtu jāiepazīstās ar konkrētās izsoles noteikumiem un neskaidrību gadījumā jāvēršas pie attiecīgās pašvaldības.

Vairāk par pašvaldības mantas atsavināšanu izsolē varat uzzināt šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas