E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26017
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Par nekustamā īpašuma sadalīšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. aprīlī, 2022
Jānis

Labdien! Mantojumā saņemts īpašums ar vairākiem zemes gabaliem, kas reģistrēti vienā zemesgrāmatā. Ja mantinieki vienojas par reālu sadali zemes gabaliem, katram ir kadastra Nr., bez papildus zemes gabalu atdalīšanas, kāda ir tālākā kārtībā sakārtošanai? Kur jāvēršas: Valsts zemes dienestā, Zemesgrāmatā, pašvaldībā, notārs obligāti?

A
atbild:
29. aprīlī, 2022

Lai sadalītu kopīpašumu, kopīpašniekiem (visiem kopīpašniekiem vai vienam no viņiem uz pilnvarojuma pamata) vispirms ir jāvēršas vietējā pašvaldībā ar iesniegumu par nekustamā īpašuma sadali.

Tālākās darbības būs atkarīgas no pašvaldības lēmuma, kas tiek pieņemts saskaņā ar attiecīgās pašvaldības saistošajiem noteikumiem, piemēram, var būt prasība izstrādāt zemes ierīcības projektu vai detālānojumu.

Atdalot zemes vienību, arī pašvaldībā tiek lemts par nosaukuma/adreses piešķiršanu atdalītajai zemes vienībai (Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma 63.1 pants).

Sadalot zemes gabalu, katrai zemes vienībai jābūt nodrošinātai piekļuvei no valsts vai pašvaldības ceļa.

Pēc tam, ja pašvaldība būs akceptējusi nekustamā īpašuma sadali, būs jāveic nepieciešamās darbības atbilstoši pašvaldības lēmumam, piemēram, jāvēršas pie sertificēta mērnieka (uzmērīšana, zemes robežu plānu izgatavošana), kā arī izmaiņas nekustamā īpašuma sastāvā un jaunizveidotajiem īpasumiem arī jāreģistrē Valsts zemes dienestā un Zemesgrāmatā.

Precīzu veicamo darbību kārtību noskaidrosiet pēc vēršanās attiecīgajā pašvaldībā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas