E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26013
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
5
1
5

Neatraidāmais mantinieks ir tiesīgs saņemt savu neatņemamo mantojuma daļu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2022
Līga

Labdien! Vēlos iegūt īpašumu no tēva (nav vienīgais īpašums) ar dāvinājumu. Tēvam kopā ir 4 bērni. Vai, pārņemot īpašuma tiesības ar dāvinājuma līgumu par pakalpojumu, citiem brāļiem/māsām ir tiesības uz šo īpašumu nākotnē (mantojuma neatraidāmā daļa)? Un vai pareizi saprotu: slēdzot notariāli apstiprinātu dāvinājuma līgumu par pakalpojumu, dāvinātājam nav iespējas atsaukt dāvinājumu? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
06. maijā, 2022
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 423. pantu neatraidāmie mantinieki ir laulātais un lejupējie (bērni, mazbērni), bet, ja to nav, tad tuvākās pakāpes augšupējie (vecāki, vecvecāki). Neatraidāmie mantinieki savu neatņemamo mantojuma daļu var izprasīt tikai tad, ja mantojuma atstājējs saviem neatraidāmajiem mantiniekiem nav atstājis viņu neatņemamās daļas.

Saskaņā ar Civillikuma 1922. pantu, ja dāvinājums izdarīts tādā apmērā, ka dāvinātāja neatņemamās daļas tiesīgajiem neatliek pat viņu neatņemamās daļas, tad viņi var prasīt, lai izdod viņiem šīs daļas. Tātad brāļi un māsas nākotnē var prasīt un saņemt neatņemamo daļu, ja neatņemamās daļas tiesīgie patiešām nav saņēmuši savu neatņemamo daļu. Neatņemamā daļa ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kādu neatņemamās daļas tiesīgais manto pēc likuma (skatīt Civillikuma 424. un 425. pantu).

Dāvinājuma līgumu būtu ieteicams slēgt pie notāra kā notariālo aktu, jo zvērināts notārs ir neitrāla persona, kurai jāievēro abu pušu intereses, jāizskaidro darījuma tiesiskās sekas un tiesu prakse. Viens no parakstītajiem dāvinājuma līguma eksemplāriem glabāsies notāra arhīvā, un līdzējiem vienmēr būs iespēja saņemt dāvinājuma līguma izrakstu, pēc nepieciešamības.

Zvērināts notārs iepazīsies ar dokumentiem un, uzklausot konkrēto situāciju, sastādīs un apliecinās atbilstošu dāvinājuma līgumu. Dāvinājuma līgumam var tikt pievienots uzlikums vai uzlikts apdāvinātajam kāds pretpienākums, kā arī ar šo līgumu var tikt nodibināts personālservitūts. Taču arī šādu pie notāra slēgtu līgumu var atsaukt rupjas nepateicības dēļ, tomēr jāatceras, ka brīdī, kad tiek parakstīts dāvinājuma līgums un apdāvinātā īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu tiek nostiprinātas zemesgrāmatā, dāvinātājs vairs nav nekustamā īpašuma īpašnieks un ar to vairs nevar brīvi rīkoties.

Civillikuma 1919. pants paredz, ka dāvinātājs var atsaukt savu dāvinājumu apdāvinātā rupjas nepateicības dēļ. Par apdāvinātā nepateicību tiek atzīti dāvinātāja rupji apvainojumi vārdos vai darbos, viņam tīši nodarīts svarīgs mantisks zaudējums un viņa dzīvības apdraudējums, kā arī viņa atstāšana bezpalīdzības stāvoklī, ja bijis iespējams viņam palīdzēt. Ja puses piekrīt, tiek noslēgts atcēlēja līgums.

Taču, ja dāvinājuma saņēmējs nepiekrīt dāvinātājam un nevēlas atcelt noslēgto dāvinājumu, noslēdzot atcēlēja līgumu, dāvinātājam ir jāvēršas tiesā par dāvinājuma atsaukšanu un jāpierāda apdāvināto nepateicība.

Jāņem vērā, ka dāvinājumu, kas izdarīts atlīdzības nozīmē, nepateicības dēļ atsaukt nevar.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas