E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26012
Lasīšanai: 2 minūtes

Vecāku pabalstu piešķir tad, ja ir piešķirts maternitātes pabalsts

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2022
Signe

Labdien! Strādāju uzņēmumā ar darba līgumu uz cita darbinieka prombūtnes laiku. Šo darba attiecību laikā devos BKA. Joprojām esmu BKA un esmu otrā bērniņa gaidībās. Doties otrajā BKA sanāks pirms darbā atgriešanās datuma. Vai darba devējs mani varēs atlaist, pirms aizeju otrajā BKA? Kā pareizi rīkoties, lai nezaudētu iespēju saņemt vecāku pabalstu? Liels paldies jau iepriekš par palīdzību.

A
atbild:
24. aprīlī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba līgums, kas ir noslēgts uz noteiktu laiku, izbeidzas noteiktajā termiņā vai iestājoties apstākļiem, kas to izbeidz. Tātad jūsu gadījumā darba līguma termiņš beidzas, kad darbā atgriežas darbinieks, ko jūs aizvietojat. Jūsu kā aizvietotāja grūtniecība nav pamats darba devējam darba attiecības ar jums izbeigt pirms spēkā esošā līguma termiņa, kā arī noslēgt ar jums darba līgumu un nenoteiktu laiku.

VSAA tīmekļa vietnes sadaļā “Pabalsti ģimenēm ar bērniem” pieejamā informācija liecina, ka maternitātes pabalstu var saņemt sieviete, kas pabalsta pieprasīšanas brīdī ir darba attiecībās, kas  ir atbrīvota no darba vai zaudējusi pašnodarbinātā statusu ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma, kas ir atbrīvota no darba uzņēmuma likvidācijas dēļ ne agrāk kā pirms 210 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma.

Arī saņemt vecāku pabalstu tiesības ir sociāli apdrošinātai personai, kura kopj bērnu vai vairākus vienās dzemdībās dzimušus bērnus, ja šī persona ir nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā (ir uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”). Tiesības saņemt šo pabalstu ir arī tad, ja pabalsta piešķiršanas dienā persona vairs nav darba attiecībās, bet viņai par šo bērnu ir bijis piešķirts maternitātes pabalsts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas