E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25993
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Parādu ārpustiesas piedziņas process

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. aprīlī, 2022
Jānis

Labdien! Pirms trijiem gadiem tika paņemts ātrais kredīts 400 eiro apmērā. Kredīts netika maksāts. Lieta nodota parādu piedziņas kompānijai. Šobrīd parāds ir 1132 eiro. Vēlos nokārtot parādsaistības, bet māc šaubas, vai parāda summa atbilst likumā noteiktajam.

A
atbild:
18. maijā, 2022

Parādu ārpustiesas atgūšanas procesu Latvijā reglamentē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums.

Likuma 7. panta 1. daļā noteikts informācijas apjoms, kāds sniedzams parādniekam, uzsākot piedziņas procesu (piemēram, parāds un tā rašanās apstākļi, pamatsumma, procenti, citi maksajumi utt.)

Ja jums šāda informācija (parāda aprēķins) nav sniegta, tad jums ir tiesības šādas ziņas pieprasīt.

Jebkurā gadījumā sākotnējais pamats parāda, līgumsodu, kavējuma procentu u. c. summu aprēķināšanai ir aizdevuma līgums.

Turklāt parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējs ir tiesīgs iekasēt arī ar parāda atgūšanu saistītos izdevumus saskaņā ar Ministru kabineta 2013. gada 29. janvāra noteikumu Nr. 61 “Noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi” 2. punktā noteikto:

“2. Parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējam ir tiesības no parādnieka pieprasīt, lai tas atlīdzinātu pamatotus parāda atgūšanas izdevumus, kas atbilst šādam pieļaujamam apmēram:

2.1. par rakstiska paziņojuma sagatavošanu un nosūtīšanu parādniekam, kurā sniegta informācija par parāda esību un aicinājums labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības, un par nepieciešamajām darbībām parādnieka faktiskās kontaktinformācijas noskaidrošanai, ja parādnieks nav sasniedzams, – kopā ne vairāk kā septiņus eiro;

2.2. par citām parāda atgūšanai papildus veiktajām darbībām – kopā ne vairāk kā 10 eiro parāda atgūšanas procesā, līdz parādnieks izpildījis maksājuma saistības pret parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju vai kreditoru.

Vēršam uzmanību uz Civillikuma ceturtās daļas “Saistību tiesības” 1722. pantā teikto: līgumsodu par saistību nepienācīgu izpildi vai neizpildīšanu īstā laikā (termiņā) var prasīt tikai tādā apmērā, kādā tas pārsniedz prasīto procentu summu, kas radusies pēc neizpildes iestāšanās brīža.

Kā arī saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 8. pantu patērētāja kreditēšanas līguma izmaksas ir samērīgas un atbilstošas godīgai darījumu praksei. Kredīta kopējās izmaksas patērētājam aprēķina normatīvajos aktos par patērētāju kreditēšanu noteiktajā kārtībā. Par šā panta 2.2 daļā minētajām prasībām neatbilstošām uzskata tādas kredīta kopējās izmaksas patērētājam, kuras pārsniedz 0,07 procentus dienā no kredīta summas. Kredīta kopējo izmaksu ierobežojumu patērētājam nepiemēro tādiem patērētāju kreditēšanas līgumiem, kurus noslēdzot kredīta devēja glabāšanā kā nodrošinājums nododama kāda lieta un saskaņā ar kuriem patērētāja atbildība ir ierobežota tikai ar ieķīlāto lietu.

Savukārt procenti aprēķināmi tikai no paša kapitāla. Bet, ja noliktajā termiņā nesamaksā procentus vismaz par gadu, tad pēc kreditora pieprasījuma par viņam pienākošos procentu summu aprēķina likumiskos procentus par minēto termiņu. Tādējādi aprēķināt procentus no procentiem (kas nav samaksāti iepriekšejā gadā) var tikai tad, ja kreditors ir pieteicis šādu prasījumu (procentu kapitalizācija).

Vērtējot jūsu konkrēto situāciju, jāņem vērā arī Patērētāju tiesību aizsardzības centra izstrādātās “Vadlīnijas par nokavējumu procentu un līgumsoda piemērošanu ar patērētājiem noslēgtajos līgumos”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas