E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25990
Lasīšanai: 2 minūtes
1
4
1
4

Mantojuma kārtošanas izmaksas ir atkarīgas no dažādiem faktoriem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. aprīlī, 2022
Jānis

Labdien! Jautājums par mantojuma apliecības iegūšanu. Ir automašīna, kuras īpašnieks ir miris 2015. gadā. Auto aptuvenā vērtība šobrīd ir 800 eiro. Kas soli pa solim būtu jādara, lai nokārtotu mantojumu? Cik šis process aptuveni izmaksās? Paldies.

A
atbild:
21. aprīlī, 2022

Lai uzsāktu mantojuma lietu, ir jāvēršas pie zvērināta notāra, kas praktizē apgabaltiesas darbības teritorijā, kur bija mantojuma atstājēja pēdējā deklarētā dzīvesvieta, un jāiesniedz mantošanas iesniegums. Ja dzīvesvieta nav zināma, tad pie notāra jāvēršas pēc mantojamās mantas vai tās galvenās daļas atrašanās vietas.

Šeit ir pieejama notāru kontaktinformācija.

Zvērināts notārs pēc tam, kad būs pārliecinājies, ka mantojuma lieta jau neatrodas cita notāra lietvedībā, uzsāks mantojuma lietu, kā arī tiks noskaidrots, vai mirušais savu pēdējo gribu ir noformējis testamentā, mantojuma līgumā vai arī mantos likumiskie mantinieki.

Mantiniekam, ejot pie zvērināta notāra, līdzi jāņem sava pase vai personas apliecība, mantojuma atstājēja miršanas apliecība, radniecību pierādošie dokumenti (dzimšanas apliecības, laulības apliecības), mantojamās mantas saraksts un novērtējums, ja mantots tiek arī kaut kas cits bez nekustamā īpašuma. Par precīzu iesniedzamo dokumentu sarakstu informēs notārs.

Mantojuma lietas izmaksas atkarīgas no mantinieka šķiras (jo tuvāka radniecība starp mantojuma atstājēju un mantinieku, jo zemākas izmaksas), no mantojuma vērtības un mantošanas veida (likumiskā, testamentārā vai līgumiskā).

Mantojuma izmaksas – sākot no 31,30 eiro (vairāk skatīt Ministru kabineta noteikumu Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību” V nodaļā).

Vairāk par mantojuma kārtošanas procesu varat uzzināt šeit.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas